Zeytin Dalı Harekatı'nda ikinci safhaya geçiliyor

Afrin'in terörden arındırılması ve sınırlarımıza yönelik terör saldırılarının sona erdirilmesi içib 20 Ocak’ta başlayan Zeytin Dalı Harekatı’nda ilk aşama 120 kilometrelik Azez - Deyr Ballut hattının teröristlerden temizlenmesiyle bitti. Meskun mahal çatışmalarına katılmak üzere uzman JÖH ve PÖH üyeleri Afrin’e sevk edildi. Birlikler, Afrin’de PKK’ya son darbeyi vurmak için gelecek harekat emrini bekliyor.

Google Haberlere Abone ol
Zeytin Dalı Harekatı'nda ikinci safhaya geçiliyor

20 Ocak 2018 tarihinde başlayan ve 8 farklı noktadan dikey ve yatay olarak sürdürülen Zeytin Dalı Harekâtı’nda ilk safha tamamlandı. Öncelikle Türkiye’ye yönelik tehdidin bertaraf edilmesini önceleyen strateji dahilinde 120 kilometrelik Azez-Deyr Ballut hattı tamamen PKK ve müttefiki unsurlardan temizlendi. Kilis, Reyhanlı ve Hassa’yı tehdit eden noktaların temizlenmesine ek olarak PKK’nın 30 yıldır karargâh olarak kullandığı Cinderesi, Dikmetaş, Bülbül, Raco gibi bölgelerde de örgütün hakimiyetine son verildi.

HAREKÂT EMRİNİ BEKLİYORLAR

Afrin sınırları dahilinde 4 askeri üs noktası kuran TSK birlikleri Jandarma Özel Harekat (JÖH), Polis Özel Harekat (PÖH) ve takviye Özel Kuvvet askerleriyle desteklendi. Afrin’e sevk edilen kuvvetlere ek olarak mayın tespit ve imha, hedef kıymetlendirme teçhizatı ile birlikte yeni dönem için gerekli silah ve cephane ihtiyaçlarının tedarik edilmesi sonrası gözler, komuta kademesinden gelecek ‘harekât’ emrine çevrildi.

250 KÖY TEK TEK İNCELENDİ

Azez-İdlib bağlantısının sağlanması hedefi ve örgütün tüm gücüyle korumaya çalıştığı tünel ve kulelerle örülü dağlık alan direncinin kırılmasını amaçlayan ilk aşama başarılı operasyonlarla tamamlanırken, şubat ayı ortalarından itibaren ikinci aşama hazırlıklarına girişildi. Türk Silahlı Kuvvetleri ve istihbarat birimleri ikinci aşama kapsamında Şaran, Şeyh Hadid, Raco, Cinderesi, Meydanki, Mabedli, Meryemiyn ve Afrin merkeze kadar uzanan yürüyüş hattını en ince ayrıntılarına kadar inceledi. Meskûn mahal operasyonlarına yönelik teröristlerin tüm provokasyonları hesap edilerek sivil öncelikli bir harekât planı hazırlayan güvenlik birimleri, 250 köy ve kasabayı tek tek inceledi.

MESKÛN MAHALE 7 BİN ASKER

Afrin merkeze uzanacak güzergâh boyunca bölgeye yeni giren birliklerle birlikte tüm TSK unsurları ve ÖSO askerlerinin bölge, birlik ve görev taksimleri yapıldı. Ayrıca kırsal temizliğinde sınırın Türkiye tarafında önemli görev üstlenen top ve füze bataryalarından bir kısmı Afrin içerisine nakledildi. Meskûn mahal operasyonu için bölgeye 7 bin kişilik TSK ve ÖSO birliklerinden oluşan taze kuvvet sevk edildi. Savaş uçakları ise 25 Şubat’tan beri ‘ikinci aşama’ kapsamında PKK’nın silah depoları, ikmal hatları ve merkez karargahlarını vuruyor. Raco, Cinderesi ve Şeyh Hadid bölgesinde 30’dan fazla köyün askeri olarak bittiği, fiili kontrol sağlamak için ise 3 gündür devam eden yoğun sisin çekilmesinin beklendiği öğrenildi.

ABD terörist takviyesini itiraf etti

Zeytin Dalı Harekâtı başladıktan sonra terör örgütü PKK’nın Münbiç, Tel Abyad, Ras’ul Ayn, Ayn el-Arab ve Haseke’den topladığı takviye güçleri Mehmetçiğe karşı saldırtmak üzere Afrin’e yolladığı bilgisini ABD kaynakları da doğruladı. Yeni Şafak’ın birçok kez verdiği bilgiyi teyit eden ABD’li yetkililer, PYD/PKK’ye bağlı teröristlerden bir kısmının Fırat Nehri Vadisi’nden ayrılıp Afrin’e gittiğini belirtti. Yetkililerin verdiği bilgiye göre giden grupların içinde çok sayıda ‘komutan’ da bulunuyor. Bu bilgi, Yeni Şafak’ın “Kandil’den Afrin’e takviye” haberlerini de doğrulamış oldu.

Yorumlar