Zerdava köpeğinin korunması amaçlanıyor

- Trabzon yöresinde yetişen ve nesli tükenme tehlikesi altındaki zerdava köpeğinin koruma altına alınıp, ırkının devamı konusunda çalışmalar yapılıyor - Trabzon Zerdava Köpeği Derneği Başkanı Ergün: - "Ankara Üniversitesinin geçen yıl yapmış olduğu bir çalışmada, köpeklerden alınan DNA örnekleri sonucunda bu ırkın farklı ırkların eşlemelerinden gelen bir ırk olmadığı ve safkan bir köpek ırkı olduğu ortaya çıktı" - "Derneğimizin öncelikli amacı bu ırkı koruma altına alıp düzgün şekilde üretimler sağlayarak, insanlara göstermek ve tanıtmaktır"

Google Haberlere Abone ol
Zerdava köpeğinin korunması amaçlanıyor

TRABZON (AA) - SEYİT AHMET EKSİK - Trabzon yöresinde yetişen ve nesli tükenme tehlikesi altındaki zerdava köpeğinin koruma altına alarak ırkının devamı için çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Trabzon Zerdava Köpeği Derneği Başkanı Serdar Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılında kurulan dernekle literatürde fazla bilinmeyen zerdava köpeğini yaşatmayı ve gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını söyledi.

Zerdava köpeklerinin çok eski tarihlerden bu yana yörede yaşadığını aktaran Ergün, ancak buna ilişkin belgenin bulunmadığını belirterek, "Rastladığımız bir makalede Tonya yöresinde bu köpeklerin yetiştirildiğine dair bilgi var." dedi.

Ergün, Trabzon'da yaygın olan zerdavaların çevre illerde de yetiştirildiğini belirterek, "Zerdava köpekleri asabi köpeklerdir. Çok atletik, fiziki yapıları gayet hızlı hareket etmeye elverişli bir yapıda." diye konuştu.

- Korku duyusu yok

Zerdavaların bekçilik ve domuz avında kullanıldığını aktaran Ergün, bu ırkta korku duyusunun söz konusu olmadığını vurgulayarak, şunları belirtti:

"Bunlar geçmiş yıllarda çok daha sertti. Yanlarına yaklaşma gibi bir şans yoktu. Buna bizim buralarda 'hasım köpeği' derlerdi. İnsanlar komşuya gidecekleri zaman zerdavası varsa telefonla aramadan kimse gitmezdi. O kadar agresif bir yapıya sahipti. Günümüzdeki zerdavalar biraz daha uysal oldular. Yapısal olarak bunu engellemek gibi bir şansımız yok. Kurdun cesaretine sahip, gözü kapalı, hiç arkasına bakmaz. Karşısındakinin boyu, kalıbı ne olursa olsun ayı, domuz ne olursa asla çekinme gibi bir şansı söz konusu değil. Trabzon ve çevre illerde arıları ayılardan, kurtlar ve domuzlardan korumak amaçlı besleniyor."

Zerdava ırkını yaşatmak ve dünya platformuna çıkarmak amacıyla dernek kurduklarını anlatan Ergün, "Derneğimizin öncelikli amacı bu ırkı koruma altına alıp düzgün şekilde üretimler sağlayarak, insanlara göstermek ve tanıtmaktır. 2013 yılından beri faaliyet yürütmekteyiz. Yakın bir zamanda üye alımına başlayacağız." ifadesini kullandı.

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Atasoy'un öncülüğünde köpeğin tescili için çalışma yürütüldüğünü dile getiren Ergün, "Ankara Üniversitesinin geçen yıl yapmış olduğu bir çalışmada, köpeklerden alınan DNA örnekleri sonucunda bu ırkın farklı ırkların eşlemelerinden gelen bir ırk olmadığı ve safkan bir köpek ırkı olduğu ortaya çıktı." açıklamasında bulundu.

Ergün, dernekte 30 damızlık köpek bulunduğunu, zerdavanın tescili yapıldıktan sonra şecereli olarak üretim yapıp dünyaya tanıtacaklarını kaydetti.

Trabzon merkezinde bile bu köpek ırkının çok iyi tanınmadığını dile getiren Ergün, "Bu ırkın bir bölümü Gürcistan'a kaydı, bir bölümü Yunanistan'da mevcut. Kaybettiğimiz birçok ırk var, bunlar da kaybolmasın. Bize destek versinler bu ırkı dünyaya tanıtalım, yaşatalım, böyle bir ırk olduğunu, Trabzon'a ait bir köpek olduğunu herkes görsün, bilsin." dedi.

Ergün, kestane rengindeki kısa ve sık tüy yapısı bulunan köpeğin Trabzon'un dışında birçok şehirde yaşayabileceğini söyledi.

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Atasoy da zerdava ırkı üzerinde yaptıkları morfolojik çalışmalar sonucu tescil başvurularının yapıldığını belirterek, "Deneme için resmi kurumlara örnekler verildi. Zerdavanın tanıtılması, elit ırk oluşturulması konusunda çalışmalar devam ediyor." sözlerine yer verdi.






Yorumlar