Zelenskiy'den tepki çecek Kudüs talebi

Ukrayna'nın ülkesini savaşa sokmakla eleştirilen devlet başkanı Zelenskiy, Rusya ile aralarında görüşme ayarlanması için İsrail'den ricacı olurken kullandığı ifadeler ise İslam dünyasında tepkiyle karşılanacak türdendi. Zelenkiy, Kudüs İsrail toprağıymış gibi açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Zelenskiy'den tepki çecek Kudüs talebi

Ukrayna'yı Rusya ile savaşa sokmakla suçlanan, ülkesini bile bile savaş arenasına çevirmekle eleştirilen Yahudi kökenli Zelenskiy'nin Kudüs ile ilgili ifadeleri tepki çekecek türden oldu. İsrail'in Rusya ile Ukrayna arasında arabulucu olmasını isteyen Zelenskiy hem Kudüs İsrail toprağıymış gibi konuştu hem de toplantının burada yapılmasını isteyerek Kudüs'ün uluslararası arenada İsrail olarak meşrulaştırmasını istemiş oldu. Zelenskiy'nin, Filistin toprağı olan Kudüs'ü işgal eden bir ülkeden garantör olmasını istemesi, hem de kendi ülkesini işgal eden bir başka ülkeye karşı, trajikomik bulundu.

Rusya- Ukrayna savaşının 16. gününde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, kameralara karşısına geçerek çok önemli açıklamalarda bulundu. Zelenski, Ukrayna ordusunun kayıplarını açıklarken barış görüşmelerine de değindi.

Rusya ile müzakerelerle ilgili konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rus heyetle belli başlı konuların görüşüldüğünü, bir şeylerde anlaşmaya başladıklarını söyledi. Zelenski, sadece Rusya'dan değil, Batılı liderlerden de güvenlik garantileri almaları gerektiğini, Rusya ile görüşmelere hazır olduğunu ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Putin ise dün yaptığı açıklamada, Ukrayna ile müzakere sürecinde bazı olumlu gelişmeler olduğunu söylemişti.

"İSRAİL GARANTÖR ÜLKE OLABİLİR"

RIA Novosti'nin aktardığına göre, basında ayrıca Zelenski'nin İsrail Başbakan Naftali Bennett'e Kudüs'te Rusya ile görüşmelerin yapılmasını teklif ettiğini söylediği bilgisi yer aldı. Zelenski'ye göre İsrail Başbakanı Ukrayna'daki krizin çözümünde önemli bir rol oynayabilir ve İsrail, güvenliğe yönelik garantör ülkelerden biri olabilir.

Ukrayna lideri, "Ukrayna savaşmak istemiyor, bunun 'komşularıyla tüm güvenlik garantilerinin' yer alacağı bir belge ile pekiştirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Zelenski, "Ukrayna'nın hava savunma sistemlerine ihtiyacı var, kredi ile de olsa satın almaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Zelenski, "Bennett ile konuştum ve Rusya'da, Belarus'ta görüşmenin doğru olmadığını söyledim. Teknik toplantılardan değil, liderler arasında bir görüşmeden bahsediyorum. İsrail, Kudüs'ün bunun için bir yer olabileceğini düşünüyorum, ona da bunu söyledim" dedi.

Öte yandan Ukrayna lideri, şimdiye dek yaklaşık 1300 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

İsrail, Kudüs'ü uluslararası hukuka aykırı bir şekilde kendine başkent olarak ilan etti; ancak başta Türkiye olmak üzere dünyanın tamamına yakını Kudüs'ü değil Tel Aviv'i İsrail'in başkenti olarak kabul ediyor. 

İlk olarak ABD, İsrail'in Kudüs iddiasını desteklemek için büyükelçilik binasını buraya taşımıştı. Ancak Türkiye ve dünyanın geri kalan birçok ülkesinin büyükelçilikleri hala Tel Aviv'de bulunuyor. 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Kudüs talebi ise masum bir talep olarak değerlendirilemez. 


 

Yorumlar