Zamlı Dul ve Yetim Aylıkları Yeni Oranlarda Belirlendi

Zamlı Dul ve Yetim Aylıkları Yeni Oranlarda Belirlendi

Google Haberlere Abone ol
Zamlı Dul ve Yetim Aylıkları Yeni Oranlarda Belirl

Emekli maaşlarına yapılan son zammın ardından, dul ve yetim aylıklarında da önemli artışlar yaşandı. Artışlar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülen düzenlemeler sonucu netleşti. Emekli maaşlarındaki değişikliklere paralel olarak, dul ve yetim aylıkları da yüzde 49.25 oranında arttı.

AYLIK ARTIŞ ORANLARI VE YENİ MAAŞLAR

2024 yılında emekliye yapılan ek zam sonrası, dul ve yetim maaşlarında önemli bir artış gerçekleşti. Emekli maaşlarına ek olarak yapılan %5'lik artış, dul ve yetim aylıklarına da yansıtılarak toplamda %49.25 oranında bir artış sağlandı. Ölüm aylığı olarak bilinen bu maaşlar, alıcının durumuna göre değişkenlik gösteriyor:

  • Eş için yüzde 50 oranında,
  • Çocuk için yüzde 25 oranında hesaplanmaktadır.

Örneğin; 10 bin TL altında maaş almayı garantileyen düzenleme kapsamında, bir dul eşe 5 bin TL, yetim çocuğa ise 2 bin 500 TL ödeme yapılmaktadır.

ÖDEME TARİHLERİ VE HESAPLAMALAR

Dul ve yetim aylığı farkları, 1 Ocak 2024 itibarıyla hesaplara yatırılmaya başlandı. SGK tarafından yapılan açıklamaya göre, aylık farkları 26 Ocak 2024 Cuma gününden itibaren ödenmeye başladı. Aylıklarını düzenli olarak her ay alanlar için Ocak ayı aylıklarına 1 aylık tutarında fark eklenirken, üçer aylık periyotlarla aylık alanlara ise dönemlerine göre 1, 2 veya 3 aylık tutarında fark tahakkuk ettirildi.

KİMLER DUL VE YETİM AYLIĞI ALABİLİR?

Dul ve yetim aylığı, vefat eden sigortalının geride bıraktığı eş ve çocuklarına yönelik bir destektir. Dul aylığı, Medeni Kanunlara uygun evlilik bağı altında vefat eden eşin geride bıraktığı diğer eşe verilir. Yetim aylığı ise, vefat eden sigortalının çocuklarına, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın sağlanır.

Çocukların aylık alma şartları:

  • Erkek çocuklar eğitim durumlarına göre 18, 20 veya 25 yaşına kadar,
  • Kız çocuklar ise evli olmadıkları ve başka bir gelirleri yoksa yaş sınırlaması olmaksızın aylık alabilirler.

Yorumlar