Zambiya sağlık heyetinden Türkiye'ye ziyaret

ANKARA (AA) - Zambiyalı 5 kişilik sağlık heyeti, iki ülke arasındaki mutabakat çerçevesinde Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulundu. Zambiya'nın Ankara...

Google Haberlere Abone ol
Zambiya sağlık heyetinden Türkiye'ye ziyaret

ANKARA (AA) - Zambiyalı 5 kişilik sağlık heyeti, iki ülke arasındaki mutabakat çerçevesinde Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulundu.

Zambiya'nın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, iki taraf, Zambiya'da sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi ve halk sağlığı sigorta sistemini sunmayı amaçlayan sağlık alanındaki iş birliğine ilişkin mutabakat muhtırasının uygulanması sürecini başlattı.

Türkiye'nin sağlık alanında hayata geçirdiği reformların incelenmesi için Zambiya Sağlık Bakanlığı uzmanlarının yanı sıra Dünya Bankası Zambiya ofisi yetkilisinden oluşan 5 kişilik heyetin katıldığı bir haftalık çalışma ziyareti düzenlendi.

Çalışma ziyaretine, Zambiya Sağlık Bakanlığı Özel Görev Müdürü Mpuma Kamanga, Zambiya Sağlık Bakanlığı Anne Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Angel Mwiche, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmeti Finansman Müdürü Dr. Anita Kaluba, Dünya Bankası Uzman Hekimi Dr. Musonda Rosemary Sunkutu ile Sağlık Bakanlığı Planlama ve Bütçe Müdür Yardımcısı Henry Kansembe katıldı.

Delegasyonun lideri Zambiya Sağlık Bakanlığı Özel Görev Müdürü Mpuma Kamanga, Zambiya'nın medikal ve diğer personelin eğitimi, çocuk ve anne sağlığı alanında ortak programlar ile sağlık finansmanı gibi konularda iş birliği iradesinin bulunduğunu ifade etti. Kamanga, Zambiya hükümetinin Türkiye ile çalışma ziyaretinde öğrenilen noktaların takibi için ikili eylem planı oluşturacaklarını söyledi.

Zambiya'nın Ankara Maslahatgüzarı Bwalya Nondo da birçok Afrika ülkesinin Türkiye ile sağlık alanındaki iş birliğinden faydalandığını ve Zambiya'nın da bu fırsatlardan eşit derecede yararlanması gerektiğini belirtti. Nondo ayrıca, Büyükelçilik olarak mutabakat muhtırasının başarılı şekilde yürütüldüğünden emin olmak için üzerine düşen her şeyi yapacaklarını dile getirdi.

Ziyaret kapsamında alınan notlarda, aile hekimliğinin yanı sıra vatandaşlara finansal koruma sağlayacak sağlık sigortası konuları öne çıkarken, Türkiye'nin bilişim ve iletişim teknolojilerini bütün hastanelerde uygulama başarısı ile kağıt kullanmadan elektronik sağlık kaydı tutma, uyuşturucu takip ve izleme sistemi ve e-reçete gibi konulardaki öncü rolüne vurgu yapıldı.

Yorumlar