Yüzbinlerce Pakistanlı Arakanlılar için sokağa indi

Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik zulüm İslam dünyasını ayağa kaldırdı. İslam ülkelerinde Myanmar hükümetinin zulmü protesto ediliyor. Pakistan'ın Karaçi kentinde Arakanlı Müslümanlara destek gösterisine binlerce kişi katıldı. Gazze'de de binlerce kişi sokaklara inerek yaşanan zulmü protesto etti. Irak'ın kuzeyinde binlerce kişi Arakanlılar için sokağa döküldü. Danimarka'da da Arakan'daki zulüm lanet edildi.

Google Haberlere Abone ol
Yüzbinlerce Pakistanlı Arakanlılar için sokağa indi

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Myanmar'ın güneyindeki Arakan bölgesinde Müslümanlara yönelik soykırıma varan zulüm İslam dünyasının tepkisini çekmeye devam ediyor. Her geçen gün İslam ülkelerinde protestolar düzenleniyor. Pakistan’ın güneyindeki Karaçi kentinde toplanan binlerce Cemaat-i İslami üyesi, Arakanlı Müslümanlara destek gösterisi düzenledi. Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlarını kınamak için Karaçi’de düzenlenen gösteriye çok sayıda kişi katıldı.

Göstericiler, Muhammed Ali Cinnah’ın anıt mezarından başlattıkları yürüyüşü, Tibet Center’da noktaladı. Cemaat-i İslami lideri Sirac-ül Hak, video konferans yöntemiyle yaptığı konuşmada, “Dünya liderlerine Arakanlı Müslümanlara uygulanan soykırımı durdurmaları” çağrısında bulundu.

"Arakan'daki soykırımı durdurun" yazılı dövizler açan göstericiler, Arakan’da katledilen Müslümanların fotoğraflarını taşıdı. Myanmar'ın İslamabad Büyükelçisi Win Myint, Arakanlı Müslümanlara uygulanan şiddet nedeniyle dün Pakistan Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

Pakistan Başbakanlık Ofisinden daha önce yapılan açıklamada, Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlar "soğukkanlı ve duyarsız bir soykırım" olarak nitelendirilerek kınanmıştı. 

Ayrıca Pakistan'ın çeşitli kentlerinde Arakanlı Müslümanlara destek gösterileri düzenlenmişti. Pakistan Dışişleri Bakanı Havaca Muhammed Asif de Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırılarının vicdanları zorladığını belirterek "Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet, insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk ihlalleri üzüntü verici." ifadesini kullanmıştı.

IRAK'IN KUZEYİNDEKİ KÜRT BÖLGESİNDE ARAKAN PROTESTOSU

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefette yer alan Kürdistan İslami Toplum Partisi (Komel) lideri Ali Bapir, Arakanlı Müslümanların (Rohingya) yanında olduklarını ve acılarını paylaştıklarını söyledi.

Bapir, Erbil kentindeki Nakşibendi Camisi'nde Arakan'daki Müslümanlarla dayanışma içerisinde olduklarını göstermek amacıyla düzenlediği basın toplantısında, "Mazlumluğun verdiği acı, haksızlık, evinin başına yıkılması ve başka bir bölgeye zorla göç ettirilmenin ne olduğunu çok iyi biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Müslüman bir halk olarak dünyadaki tüm mazlumların acısını paylaştıklarını ve dertlerinin ortakları olduğunu belirten Bapir, "İslam ümmetinin bir parçası olarak Arakan'daki kardeşlerimizin yanındayız. Dinimizin de buyurduğu gibi mazlumun yanında yer alıp, zalimin karşısında durmalıyız. Bu mazlum ve zalim kim olursa olsun." diye konuştu.

Bapir, daha sonra kendisini dinlemeye gelenlere Arakan'daki Müslümanların tarihçesi hakkında açıklamalarda bulundu.

GAZZE'DE PORETSTO

Gazze Şeridi'nde düzenlenen gösteride Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) yönelik katliam protesto edildi.

İslami Cihad Hareketi'nin çağrısıyla Gazze'deki Birleşmiş Milletler (BM) Yüksek Komiserliği binası önünde toplanan Filistinliler, Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı saldırılara ve uluslararası toplumun suskunluğuna tepki gösterdi.

Hareketin sözcüsü Davud Şihab, burada yaptığı konuşmada, "Myanmar'daki Müslümanların maruz kaldığı korkunç katliamlar, Müslümanlara yönelik acımasız teröre yeni bir tanık niteliğindedir." dedi.

"Arakan'daki katliam durdurulmalı. Etnik temizlik, katliam, acımasız bir şekilde yakılma ve öldürmeler karşısında, zayıf ve masum insanların hayatı korunmalı." diyen Şihab, bütün İslami ve Arap kuruluşlarını, BM'yi ve uluslararası toplumu, Arakanlı Müslümanlara acil yardıma ve krizin son bulması için çabaları birleştirmeye çağırdı.

DANİMARKA

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da toplanan yaklaşık 2 bin kişi, Myanmar’daki Arakanlı Müslümanları hedef alan şiddet olaylarını protesto etti.

Sivil toplum örgütü Burma Task Force tarafından Kopenhag Belediye Meydanı’nda organize edilen gösteriye çok sayıda Müslüman'ın yanı sıra Danimarkalılar da destek verdi.

Gösteride, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet nedeniyle Myanmar hükümeti sloganlarla protesto edildi.

"Rohinga’yı kurtarın", "Rohinga’daki soykırımı durdurun" ve "Danimarka, Rohinga halkının yanında" yazan dövizler açan göstericiler, Arakan’da katledilen Müslümanların fotoğraflarını taşıdı.

Çok sayıda kişinin Türk ve Pakistan bayraklarıyla katıldığı gösteride, Myanmar’da hayatını kaybeden Müslümanlar anısına saygı duruşunda bulunuldu ve dualar edildi.

Gösteride konuşan Danimarka’daki Burmalılar Derneği’nden Zakaria Abdul Rahim, gün içinde bölgede yaşayan babasıyla telefonla görüştüğünü ve durumun içler acısı olduğu bilgisini aldığını belirterek, göstericilerden bölgedeki Müslümanlar için dua etmelerini istedi.

Gösteriye katılan muhalefetteki Alternatif Parti Milletvekili Carolina Magdalene Maier de Myanmar hükümetini eleştirerek, “Şu an yaşananlar sürdüğü sürece Myanmar’da demokrasinin olduğundan bahsedemeyiz. Şu an bölgede yaşananlar insanlık dışı etnik temizlik denemesi, gerçekleşmesine izin vermemeliyiz.” dedi.

25 AĞUSTOS'TAN BU YANA YENİ BİR SOYKIRIM YAŞANIYOR

Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan eyaletinde devam eden saldırılarında 25 Ağustos'tan bu yana çok sayıda Arakanlı Müslüman hayatını kaybetti. Saldırılarda hedef alınan 60'tan fazla köyün onlarcası yakılırken on binlerce Arakanlı Müslüman da can güvenliği nedeniyle bölgeden kaçmaya çalışıyor.  Siviller, kara ve deniz yoluyla Myanmar'dan Bangladeş'e geçmeye çalışıyor. Birleşmiş Milletler (BM), şu ana kadar Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların sayısının 290 bine ulaştığını açıkladı. Bu arada, on binlerce Arakanlı Müslüman'ın sınır bölgesindeki bekleyişi sürüyor.

Myanmar hükümetinin uluslararası kuruluşlara bölgeye giriş izni vermemesi nedeniyle ölü sayısı saptanamıyor. Arakanlı sivil toplum kuruluşları, hayatını kaybeden sivillerin sayısının bini aştığını bildirirken bazıları bu sayının binlerce olduğunu iddia ediyor.

Myanmar yönetimi, göç yoluna düşen ya da evsiz kalan Arakanlı Müslümanlara insani yardım ulaştırılmasına da izin vermiyor.

Yorumlar

ihsan Pakistan seni aşağılıyan başbakanına tazgah kuran abd yide protesto et