Yusuf Erçin Sönmez kimdir nerelidir ne iş yapıyor? Organ Kaçakçısı Türk Doktor Frankeshtein Kim?

Yusuf Erçin Sönmez kimdir soruları organ kaçakçılığı konusunun yeniden gündem olmasıyla birlikte tekrar soruluyor. Türkiye'den dünyanın farklı ülkelerine organ kaçakçılığı yaptığı belirlenen Sönmez daha önce gözaltına alınmıştı.

Google Haberlere Abone ol
Yusuf Erçin Sönmez kimdir nerelidir ne iş yapıyor?

Yusuf Erçin Sönmez, uluslararası organ mafyasının Türk lideri olarak tanınmış bir isimdir. 'Frankenstein' lakabıyla bilinen Sönmez, 186 ülkede Kırmızı Bülten'le aranmaktaydı. Binlerce kişinin böbreğini satarak uluslararası bir suç ağı oluşturan Sönmez, organ kaçakçılığı ve yasadışı organ nakli yapmakla suçlanmıştır.

YUSUF ERÇİN SÖNMEZ KİMDİR?

2011 yılında İstanbul'da yakalanan Yusuf Erçin Sönmez, özellikle Azerbaycan ve Kosova'da yasadışı şekilde organ nakli gerçekleştirdiği iddia edilmişti. Türkiye kamuoyu, Sönmez'in adını ilk olarak 1997 yılında Uğur Dündar'ın Arena programında duydu. Programda, "Yoksulların böbreklerini zenginlere satıyor" şeklindeki iddialar gündeme gelmişti.

Yusuf Erçin Sönmez kimdir nerelidir ne iş yapıyor

Sönmez, 2000 yılına kadar üç kez suçüstü yapılarak gözaltına alındı. Yargı önüne çıktığı 2007 yılında, 1 yıl 10 gün hapis cezası aldı ve geçici süreyle meslekten men edildi. Aynı yıl çıkan yeni Türk Ceza Kanunu'nda iki yıldan az hapis cezalarının ertelenmesi hükmüyle serbest bırakıldı.

GÜNCEL DURUM VE BİLİNMEYENLER

Yusuf Erçin Sönmez hakkında son yıllarda herhangi bir gelişme yaşanmadı. Sönmez'in şu anki durumu, nerede olduğu ve yaşayıp yaşamadığı bilinmiyor. Sönmez'in kaç yaşında olduğu ve nereli olduğu konusunda da kesin bilgilere sahip değiliz.

İSRAİL BAĞLANTILI ORGAN MAFYASI

2010 Yılında Yaşanan Uluslararası Organ Mafyası Olayları: Yusuf Erçin Sönmez'in Rolü ve Tel Aviv Havalimanı'nda Başlayan Olaylar Zinciri...

2010 yılında, her şey geçmiş ay Tel Aviv Havalimanı'nda bir kişinin organ ticareti yaptığı şüphesiyle İsrail polisi tarafından yakalanmasıyla başladı. Bu olayın ardından iplik söküğü gibi gelişen olaylar zincirinde, yakalanan şahıs sorgusunda, İsrail içerisinde faaliyet gösteren bir organ mafyasının varlığını ve detaylarını anlattı. Mafyanın başında 62 yaşındaki bir İsrailli generalin bulunduğu iddia edildi ve general evine düzenlenen baskın sonucunda gözaltına alındı, suçlamaların doğru olduğu anlaşılarak hapse atıldı.

Yusuf Erçin Sönmez kimdir nerelidir ne iş yapıyor

MAFYANIN İŞLEYİŞİ: ALIŞ VE SATIŞ RAKAMLARI

İsrail polisinin yürüttüğü soruşturma, mafya üyelerinin Ukrayna, Belarus ve Ekvador gibi gelir düzeyi düşük ülkelerdeki yoksul kişilere böbreklerini satmaları karşılığında 7-10 bin dolar ödediklerini, bu böbrekleri ise İsrail'de organa ihtiyacı olan zengin kişilere 100 bin dolar karşılığında naklettiklerini ortaya çıkardı. Nakil işlemleri, Azerbaycan'daki Nur Klinikyası'nda gerçekleştirildi. Bu klinikte organ mafyası adına yapılan böbrek nakillerini gerçekleştiren kişinin, defalarca yasadışı organ kaçakçılığından gözaltına alınan ve INTERPOL tarafından aranan “Doktor Frankenstein” lakaplı Türk doktor Yusuf Erçin Sönmez olduğu belirlendi.

YUSUF ERÇİN SÖNMEZ'İN DURUMU VE FAALİYETLERİ

Türkiye'de aynı suçlamadan altı kez gözaltına alınan, yıllarca hapis yatmış ve 2007 yılında serbest bırakılan Sönmez, doktorluk lisansı Sağlık Bakanlığı tarafından elinden alındıktan sonra 2008 yılının sonunda Kosova'da bir organ kaçakçılığı soruşturmasına dahil oldu. Bir İsrailli vatandaşın böbreğini 20 bin dolar karşılığında bir Türk vatandaşına naklettikten sonra Kosova'da başlatılan soruşturmada iki doktor tutuklanırken, Sağlık Bakanlığı sekreteri görevinden alındı. Ancak, Kosova polisi kayıplara karışan Sönmez'in izini bulamadı.

BAKÜ'DE ORTAYA ÇIKAN SÖNMEZ

Kayıp olduğu dönemde Bakü'de ortaya çıkan Sönmez, Yeni Musavat gazetesinin muhabirleri tarafından yapılan aramada, "Doktor bey şu an ameliyatta" yanıtını aldı. Gazete, "Doktor Frankenstein Azerbaycan'da" başlığıyla haber yaptı ve Sönmez'in ülkeye girişine ve çalışmasına İçişleri Bakanlığı'nın nasıl izin verdiğini sorguladı.

NUR HASTANESİ'NİN AÇIKLAMASI VE SÖNMEZ'İN SAVUNMASI

Basın toplantısı düzenleyen Nur Hastanesi yetkilileri, Sönmez'in kendileri için çalıştığını doğruladılar ancak yasadışı bir durumun olmadığını vurguladılar. Sönmez ise, "2 Temmuz'da Türkiye'ye dönmüştüm ama hakkımda çıkan haberler sonrasında adımı temizlemek için yeniden Bakü'ye geldim" şeklinde konuştu.

SÖNMEZ'İN GÖZALTI VE HAPİS CEZALARI

Sönmez, uluslararası organ ticaretinin Türk lideri olarak tanındı. Binlerce yoksul vatandaşın böbreğini varlıklı hastalara taktığı biliniyordu. Türkiye onu Uğur Dündar'ın gizli kamera ile yaptığı suç üstü ve polis tarafından yapılan suçüstülerle beş kez gözaltına alınmasından tanıdı. Yasa dışı organ nakli çetesi oluşturmak suçlamasıyla 1 yıl 4 ay hapis ve geçici süreyle meslekten men cezaları aldı.

HASTANESİNİN BASILMASI VE SONRAKİ OLAYLAR

Yabancı uyruklu hastalara organ nakli yaparken silahlı saldırganlar tarafından hastanesi basılan Sönmez, İsrailli ortağı Dr. Zaki Shapiro ile birlikte gözaltına alındı ve 2 ay hapis yattı. Dışarı çıktıktan sonra izinsiz organ nakli davasında 10 yıl ağır hapis cezası aldı, ancak ceza açıklanmadan kayıplara karıştı.

KOSOVA'DAKİ FAALİYETLERİ VE YARGI SÜRECİ

Balkanlar'da, Kosova'da yasa dışı organ nakli yaptığı gerekçesiyle hakkında işlem yapıldı. 23 yaşındaki bir Türk gencinin böbreğini 20 bin dolar karşılığı İsrail vatandaşına naklettikten sonra polis tarafından arandı, ancak Bakü'de ortaya çıkana kadar bulunamadı.

Yorumlar