Yurt dışı konut yatırımına 2,2 milyar dolar gitti
Türk vatandaşlarının yurt dışı konut yatırımları 2024 yılında 2,2 milyar doları aştı.
Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan, Türk yatırımcıların 2024 yılında yurt dışındaki gayrimenkul piyasasına yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 2024 yılında Türkiye’den yurt dışına yapılan konut yatırımları 2,2 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın aylık bazda ortalama 250 milyon dolar seviyesinde olduğu açıklandı.
Narazan, bu verilerin yalnızca resmi kayıtlara geçen rakamları kapsadığını belirterek, gerçek yatırım tutarının daha yüksek olabileceğini ifade etti.
TÜRKLERİN YURT DIŞI KONUT TERCİHİNDEKİ NEDENLER
Narazan, Türk yatırımcıların yurt dışına yönelmesinde birden fazla etkenin rol oynadığını belirtti. Türkiye’de artan konut fiyatları, öngörülemeyen düzenlemeler, kiracı-ev sahibi ilişkilerindeki sorunlar ve vize alma zorlukları gibi faktörler, yatırımcıları alternatif arayışlara yöneltiyor.
Narazan, "2025 yılında bu trendin hızlanarak devam etmesini bekliyoruz" diyerek, yurt dışı gayrimenkul yatırımlarının artacağına işaret etti.
EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÜLKELER: YUNANİSTAN, PORTEKİZ VE İTALYA
Yatırımcı profillerine göre tercih edilen ülkeler değişkenlik gösteriyor. Narazan’a göre, oturma izni ve vatandaşlık avantajları sunan ülkeler, Türk yatırımcılar için cazip hale geliyor. Yunanistan, Portekiz ve İtalya, yatırım karşılığında oturma izni sağlayan ülkeler arasında öne çıkıyor. Bu programlar sayesinde yatırımcılar, aileleriyle birlikte serbest dolaşım hakkı elde edebiliyor.
Narazan, "Farklı yatırımcı profilleri farklı ülkeleri tercih ediyor. Özellikle oturma izni avantajı sunan ülkeler ilgi görüyor" şeklinde konuştu.
PASAPORT PROGRAMLARI VE VİZESİZ SEYAHAT AVANTAJI
Bazı yatırımcılar için vizesiz seyahat imkânı sunan pasaport programları daha cazip hale geliyor. İş insanları, özellikle Çin, İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinde ticaret yapabilmek adına bu fırsatları değerlendiriyor.
Ancak Çin’in zorlu vize süreçleri nedeniyle Karayip Adaları gibi ülkeler daha fazla ilgi görüyor. Bu bölgeler, daha kolay pasaport ve vize süreçleriyle yatırımcıları çekiyor.
DÜŞÜK YATIRIM BÜTÇESİYLE OTURMA İZNİ: LETONYA VE LİTVANYA
Daha düşük bütçeyle oturma izni almak isteyen yatırımcılar için ise Letonya ve Litvanya gibi ülkeler ön plana çıkıyor. Bu ülkelerde sadece 89 bin euro yatırım yaparak oturma izni almak mümkün. Bu durum, bütçe dostu yatırım arayışında olanlar için cazip bir seçenek sunuyor.
DUBAİ, MİAMİ VE LONDRA: YÜKSEK GETİRİLİ YATIRIM MERKEZLERİ
Döviz bazında yüksek getiri sağlayan bölgeler de yatırımcıların ilgisini çekiyor. Geçmişte ABD’nin Miami ve İngiltere’nin Londra şehirleri öne çıkarken, son yıllarda Dubai yükselen bir yatırım merkezi haline geldi.
Dubai’de gelir vergisinin olmaması ve yatırım getirisinin yüksek olması, bu bölgeyi cazip kılan başlıca faktörler arasında yer alıyor. Narazan, "Dubai’nin yatırım getirisindeki artış, Türk yatırımcıların ilgisini çekiyor" ifadelerini kullandı.
2025'TE YURT DIŞI YATIRIMLARDA ARTIŞ BEKLENİYOR
Türk yatırımcıların yurt dışındaki gayrimenkul yatırımlarına olan ilgisinin 2025 yılında da artarak devam etmesi bekleniyor. Artan konut fiyatları, ekonomik belirsizlikler ve yatırım getirisi arayışı, bu eğilimi güçlendiriyor.
Narazan, "Son yıllarda hem yerli hem de yabancı yatırımcılar farklı nedenlerle Türkiye dışında gayrimenkul yatırımı yapıyor" diyerek, bu eğilimin önümüzdeki dönemde daha da belirginleşeceğini belirtti.
Yorumlar