Yunanistan, İsrail, BAE Güney Kıbrıs'ta görüştü

Kıbrıs Rum kesimi, Yunanistan, İsrail ve BAE dışişleri bakanları Rum kesiminde görüştü. Öte yandan aynı gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da KKTC'de temaslarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan, İsrail, BAE Güney Kıbrıs'ta görüştü

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Yunanistan, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dışişleri bakanları Rum kesiminde bir araya geldi.

Rum basınında yer alan habere göre, Baf'ta Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis'in ev sahipliğinde yapılan görüşmeye, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi ve telekonferans yöntemiyle BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş katıldı.

Hristodulidis, Baf'ta başlayan Kıbrıs, Yunanistan, İsrail ve BAE arasındaki ilk ortak toplantının Akdeniz için yeni bir dönem anlamına geldiğini söyledi.

Bu toplantının "sembolik öneme" sahip olduğunu belirten Hristodulidis, toplantının tüm tarafların açık bir diyalog ve anlayışı teşvik etmeye devam taahhüdünü gösterdiğini dile getirdi.

Hristodulidis, mevkidaşlarına Kıbrıs sorunuyla ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Görüşmede, Libya, Suriye, Yemen ve Afganistan'daki durum ile enerji, sivil savunma, genetik ve moleküler tıp ile eğitim konuları da ele alındı.

İSRAİL, RUM KESİMİNİN HAVA SAVUNMA SİSTEMİNİ TEST ETTİ

Öte yandan, Uluslararası basında yer alan habere göre, Rum yönetimi ile İsrail arasında yıllık askeri iş birliği programı çerçevesinde 2 gün süren "Onisilos-Gedeon 2021" adlı hava savunma tatbikatı yapıldı.

İsrail F-35’lerinin kullanıldığı tatbikatta, Rum yönetiminin hava savunma sistemi hedef olarak kullanıldı.

Rum yönetimi Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, tatbikatın Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) operasyonel hazırlığını kanıtladığı vurgulandı.

Açıklamada, "Tatbikat, hassas bir bölgede bulunan Kıbrıs'ın, dostlarının ve komşu ülkelerin yardımları ve iş birliğiyle mevcut güvenlik sorunları ve asimetrik tehditlerin üstesinden gelmede önemli bir rol oynadığına dair net mesajlar veriyor." ifadeleri kullanıldı.

Rum yönetimi, Yunanistan ve İsrail, hava, deniz ve kara kuvvetleri tatbikatları da dahil olmak üzere sık sık ortak askeri tatbikatlar gerçekleştiriyor.

Taraflar arasında teknoloji, siber savunma ve savunma sanayisi alanlarında yeni ortaklıklar geliştirilmesinin planlandığı biliniyor.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU DA AYNI GÜN KKTC'DE 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, KKTC Dışişleri Bakanlığında heyetler arası görüşme kapsamında bir araya geldikleri sırada değerlendirmelerde bulundu.

Ay sonunda İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılacak Kıbrıs konulu 5+1 formatındaki gayriresmi toplantı öncesi Kıbrıs müzakereleriyle ilgili görüş alışverişinde bulunmak için KKTC'ye ziyaret gerçekleştirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın başkanlığında heyetlerle bu konuyu tüm detaylarıyla ele alacaklarını belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, müzakere öncesi Türkiye ve KKTC'nin ortak tutumunu belirleyeceklerine işaret ederek Cenevre'ye gitmeden önce son toplantının Ankara'da yapılacağını, daha sonra Ankara'dan Cenevre'ye birlikte gitmeyi planladıklarını ifade etti.

Daha önce federasyon için bir müzakereye oturmayacaklarını söylediklerini anımsatan Çavuşoğlu, bu sözün arkasında olduklarının altını çizdi.

BİZİM ARTIK BUNA TAHAMMÜLÜMÜZ YOKTUR

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Katı bir tutum ya da inat değil, 53 yıl federasyonu müzakere ettik. Bu 53 yılda Türkiye ve KKTC son derece yapıcı yaklaşım içinde oldu, iyi niyetini gösterdi ama Kıbrıs Türk halkıyla hiçbir şeyi paylaşmak istemeyen Rum kesimi ve onun destekçisi Yunanistan tüm çözüm önerilerini ya referandumda ya da masada reddetti, masayı devirdi. 53 yılda bu olumsuz sonuçlanan müzakerelerin sonunda Rum kesimi ödüllendirildi, KKTC ve Kıbrıs Türk halkıysa cezalandırıldı. Bizim artık buna tahammülümüz yoktur. O nedenle, egemen eşitlik temelinde iki devletli bir çözümü öneriyoruz."

Cenevre'deki toplantıda düşüncelerini açık yüreklilikle ortaya koyacaklarını dile getiren Çavuşoğlu, toplantıya katılanların görüşlerini de samimi şekilde ortaya koymalarını beklediklerini ifade etti.

BU PARAMETRELER, KARARLAR GEÇMİŞTE DE VARDI

Çavuşoğlu, sonrasında değerlendirmelerini yapacaklarını belirterek "Ortak bir zemin varsa yeni parametrelerle müzakereler başlar. Yok efendim BM Güvenlik Konseyi kararları var, yok efendim parametreler var şu anda mevcut. Bu parametreler, kararlar geçmişte de vardı. Bir faydasını görmedik, görmeyeceğimizden de eminimiz. O nedenle burada oluşacak bir anlayış çerçevesinde, kararlar, parametreler, anlayışlar elbette değişebilir." dedi.

Yorumlar