Yunan basını son dakika ilginç iddialar

Yunan basını, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikili görüşmesinin son derece 'olası' olduğunu aktardı.

Google Haberlere Abone ol
Yunan basını son dakika ilginç iddialar

Yunan basını, yarın başlayacak Avrupa Siyasi Birliği Zirvesi'ne katılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın burada yapacağı temaslardan önce dikkat çeken bir iddiada bulundu. Zirve öncesi olası senaryoları değerlendiren Yunan basını, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikili görüşmesinin son derece 'olası' olduğunu aktardı.

6-7 Ekim’de Çekya'nın başkenti Prag'da gerçekleşecek Avrupa Siyasi Birliği Zirvesi öncesinde dikkat çekici açıklamalar arka arkaya geldi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağını açıkladığı Avrupa Siyasi Birliği Zirvesi'ne Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in de katılacağı açıklanmış, Ankara-Atina geriliminin arttığı bir dönemde iki liderin görüşüp görüşmeyeceği merak konusu olmuştu.

‘2020’DEKİNE BENZER BİR KRİZ YAŞANABİLİR’

Bugün Yunan basını, Prag’da yaşanması beklenen olası senaryoları gündeme getirdi. Yunanistan’ın çok okunan gazetelerinden To Vima, hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Türkiye ile Yunanistan arasında 2020’dekine benzer bir krizin yaşanmasının olası olduğunu yazdı.

2020’DE NE OLMUŞTU?

2020’de yaşan kriz aslında 2019’un sonlarında başlamıştı. Türkiye, 2019’un Kasım ayı sonunda Yunanistan’ın, Kıbrıs, İsrail, Mısır, Lübnan , Ürdün ve Filistin ile çeşitli ittifaklar kurma hamleleri karşısında kendisinin dışlandığını varsayarak iç savaş halindeki Libya’nın meşru hükümeti ile sürpriz bir mutabakat imzalamıştı. Yunanistan, söz konusu mutabakatla Rodos ve Girit gibi Ege ve Akdeniz’deki büyük adalarının zahiri kıta sahanlıklarının açıkça gasp edildiğini öne sürerek mutabakata tepki gösterdi.

Daha sonra ise tarihler 28 Şubat 2020’yi gösterdiğinde Türkiye, Meriç sınırındaki Avrupa kapılarını göçmenlere açtığını duyurdu. On binlerce göçmen Yunanistan’a geçmek için Meriç sınırına yığıldı ve Yunan sınırındaki asker ve polisle yoğun çatışmalar yaşarken, iki ülke arasında yeni bir kriz patlak verdi. 2020 boyunca Doğu Akdeniz’de de Türkiye ve Yunanistan birçok kez karşı karşıya geldi.

To Vima gazetesi, yarın Çekya’da başlayacak olan Avrupa Siyasi Birliği Zirvesi’ne dikkat çekerken, Atina hükümetine yakın kaynaklar, Miçotakis ve Erdoğan’ın New York’takinin aksine sürekli olarak aynı yerde bulunacağını ve ikili arasında gayri resmi veya kısa olsa bile bir görüşmenin son derece olası olduğunu söyledi.

BAŞBAKAN PRAG’DA DİLE GETİRECEK

Yunan hükümetine yakın kaynaklar Miçotakis’in Prag’da yapacağı konuşmasında Yunanistan’ın demokratik Batı kampına bağlılığını ve onun Güneydoğu Akdeniz bölgesinde bir istikrar gücü olarak ortaya çıkışını vurgulamasını beklediğini aktardı. Aynı kaynaklar, bu konuda Avrupa’ya bir mektup yazılmayacağını bunun Başbakan tarafından dile getirileceğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan krize değinmiş,  “Bütün ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmelidir. Yunanistan’ın bu (Ege) adaları üzerindeki egemenliği tartışılmaz” demişti.

‘TÜRKİYE ŞANTAJ YAPIYOR’

Bu açıklamanın ardından gazeteye konuşan kaynaklar, Türkiye’nin tutumunun, İttifak’ın kendisini istikrarsızlaştırma tehdidiyle birlikte Yunanistan’a ve onun aracılığıyla NATO’ya yönelik çifte şantajın açık unsurlarını içerdiğini öne sürdü.

Öte yandan, gazeteye konuşan askeri kaynaklar, “Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın “tüm yasal yollara” başvurması ve Türkiye’nin “meşru müdafaa hakkı”na yaptığı göndermeler”in önemine dikkat çekti. Askeri kaynaklar, bu açıklamaların, ” Türkiye içinde ve uluslararası kamuoyunu hazırlamaya yönelik açık girişimler” olduğunu vurgularken, “Ankara’nın bir sonraki hamlelerini meşrulaştırma girişimidir.” dedi.

Yorumlar