Yunan askerleri göçmenleri zorla Türkiye sınırına bırakıp kaçıyor

Yasa dışı yollarla ülkelerine geçen göçmenleri yakalayıp darp ettikten sonra Türkiye'ye gönderen Yunan askerlerinin bu defa göçmenleri botlarla alarak Türkiye sınırına getirdiği görüldü.

Google Haberlere Abone ol
Yunan askerleri göçmenleri zorla Türkiye sınırına bırakıp kaçıyor

Yakaladıkları yasa dışı göçmenleri darp eden Yunan askerleri şimdide zorla botlara bindirdikleri göçmenleri Türkiye sınırına getirip bırakıyor.

Yunan askerlerinin yasa dışı göçmenleri Türkiye sınırına botlarla bıraktığına dair görüntüler Alman Der Spiegel dergisi tarafından yayınladı.

Görüntülerde Yunan askerlerinin kaçak yollarla sınırı aşmak isteyen göçmenleri Türkiye'ye bırakıp hızla uzaklaştığı görülüyor.

"BÜYÜK BİR İNSAN HAKLARI İHLALİ VAR"

İltica ve Göç Araştırma Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır, konu ile ilgili katıldığı CNN TÜRK canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Yaşananların çok üzücü bir durum olduğunu kaydeden Çorabatır, göçmenlerin bırakıldığı sınırın iki ülke arasında önemli bir sınır olduğunu ve 2015'den itibaren Türkiye üzerinden çok sayıda insanın buradan geçtiğini söyledi.

Uluslarası mülteci hareketlerini düzenleyen Cenevre Sözleşmesinin 33. maddesinin ülkeye giren yasa dışı göçmenlerin geri göndermeme ilkesinden bahsettiğini kaydeden Çorabatır, "Topraklarınıza gelen insanın sığınma talebini insani koşullarda geri gönderilmesi söz konusu." dedi.

Yunanistan tarafından yasa dışı göçmenlere karşı uygulanan insan hakları ihlallerine değinen Çorabatır, "Şimdi bu adalarda daha kapalı bir yer inşa etme bir görüşü var Yunanistan'ın. Uluslararası hukuk açısından kabul edilebilir bir durum değil. İki ülkenin ve AB'nin devreye girmesiyle daha iyi mekanizmaların kurulması lazım." ifadelerini kullandı.

Yorumlar