Yükselen Afrika - "Güney Afrika'da ticarette var olan Afrika'nın her yerinde olur"

- THY Johannesburg Ofisi Müdürü Tunç: - "Afrika'da en büyük problem doğru insanı bulup, doğru ekibi kurabilmek. Güney Afrika'da bunun ikisini yapabilirsiniz. Türk iş adamlarımız kesinlikle buraya bir defa gelmeli ve ticari şartları görüp, yatırım için değerlendirme yapmalı" - "Afrika, geçmişi hüzün dolu sömürgelerin ve gözyaşının toprağıdır. Bu kıtada Türkiye, Müslümanlar ve siyahiler için ayrı bir önem taşır" - "Türkiye'nin siyah insana yaklaşımı onu 'sömürmek' değil artı bir değer katmaktır"

Google Haberlere Abone ol
Yükselen Afrika - "Güney Afrika'da ticarette var olan Afrika'nın her yerinde olur"

JOHANNESBURG (AA) - HÜSEYİN ERDOĞAN/ÖMER KILIÇ - Türk Hava Yolları (THY) Johannesburg Ofisi Müdürü Muhammed Mehdi Tunç, Güney Afrika'da ticaret yapabilen herkesin bütün Afrika'da iş yapabileceğini belirterek, "Afrika'da en büyük problem doğru insanı bulup, doğru ekibi kurabilmek. Güney Afrika'da bunun ikisini yapabilirsiniz. Türk iş adamlarımız kesinlikle buraya bir defa gelmeli ve ticari şartları görüp, yatırım için değerlendirme yapmalı." dedi.

Tunç, Güney Afrika'da yatırım yapmanın avantajları ve THY'nin bölgedeki faliyetlerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

THY'nin son yıllarda büyüme hızının arttığını ifade eden Tunç, bu büyümenin en fazla THY için özel öneme sahip Afrika kıtasında gerçekleştiğini kaydetti.

Dünyadaki havayolu şirketleri arasında Afrika kıtasına en fazla uçuş gerçekleştiren THY'nin, 50'den fazla noktaya yolcu taşıdığını bildiren Tunç, "Afrika'da var olmak bir ayrıcalık ve burada olmak bizi mutlu ediyor. Afrika, geçmişi hüzün dolu sömürgelerin ve gözyaşının toprağıdır. Bu kıtada Türkiye, Müslümanlar ve siyahiler için ayrı bir önem taşır. Türkiye'nin siyah insana yaklaşımı onu 'sömürmek' değil artı bir değer katmaktır." diye konuştu.

Tunç, kıtanın Kuzey Afrika ve Sahra Altı olarak iki farklı kültürü barındırdığını dile getirerek, Türkiye'de "Afrika" deyince siyah insanların yaşadığı Sahra Altı Afrika'dan bahsedildiğini kaydetti.

- Afrika'nın ekonomi motoru: Güney Afrika

Sahra Altı Afrika'nın üç merkezde toplandığını söyleyen Tunç, batıda Nijerya, doğuda Kenya, güneyde ise Güney Afrika'nın kıtadaki merkez ülke konumunda bulunduğunu ancak ekonomik hacme bakıldığında Güney Afrika'nın, kıtanın en gelişmiş ülke ve ekonomisi olduğunu bildirdi.

Tunç, Güney Afrika'daki eğitim seviyesinin diğer ülkelere oranla en iyi seviyede bulunduğuna işaret ederek, ticaretin de bununla doğru orantılı olduğunu ve Sahra Altı Afrika'da üretilen her malın 4'te birinin Güney Afrika'da üretildiğini dile getirdi.

Güney Afrika'da ticari olarak var olabilen herkesin Afrika'nın her yerinde çok rahat iş yapabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Afrika'da herhangi bir ülkeye gittiğinizde en büyük problem, doğru insanı bulup, doğru ekibi kurabilmek. Güney Afrika'da bunun ikisini yapabilirsiniz. Bunun yanında ofis ve diğer türlü ihtiyaçlarınızın hepsini karşılayabiliriz. Bu nedenle Güney Afrika'da var olmak Afrika'da büyümek demektir. Ayrıca, bu ülke bölge ülkelerle ciddi hacme sahiptir. Bu ülkelerde Güney Afrika bankalarını görürsünüz. Ticari olarak burada var olmak çok önemli. Türk iş adamlarımız kesinlikle buraya bir defa gelmeli ve ticari şartları görüp, yatırım için değerlendirme yapmalıdır."

- "Johannesburg dünyada madenin başkentidir"

Güney Afrika'nın G20 üyesi olduğunu anımsatan Tunç, "Güney Afrika'nın büyüme oranı biraz sıkıntılı ama toparlanacaktır. Yer altı kaynakları bakımından zengin olan ülkede bu kaynaklar zamanla yeryüzüne çıkacak ve dünya emtia piyasasına sunulacak. Güney Afrika ekonomisine biz bu manada olumlu bakıyoruz." ifadelerini kullandı.

Tunç, Cape Town'ın turizm açısından ayrı bir öneminin olduğunu vurgulayarak, bu şehrin ölmeden önce görülmesi gereken 10 yer içerisinde bulunduğunu ve dünyanın her yerinden turist geldiği bilgisini paylaştı.

THY'nin Güney Afrika uçuşlarının 2007'de başladığını hatırlatan Tunç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Güney Afrika'da Johannesburg, Durban ve Cape Town'a uçuşlarımız mevcut. Bunun yanında haftada 3 gün Johannesburg aktarmalı Mozambik'in başkenti Maputo'ya uçuyoruz. Ayrıca pazara sunduğumuz koltuk sayısını da iki katına çıkardık. Güney Afrika'da Johannesburg'a uçan yolcular iş seyahati ve Cape Town'a ise turizm amaçlı gelir. Johannesburg'un şehir olarak dünyadaki konumu madenin başkenti olmasıdır. Yani maden endüstrisinin başkenti Johannesburg'dur. Dışardan bu şehre ticari amaçlı gelenler direkt maden ya da madenle ilişkili yan sektörlerde faaliyette bulunanlardır."

- "Biz duygusal bir milletiz"

Güney Afrika'da THY'nin yaptığı insani yardımlar hakkında da bilgi veren Tunç, ticaretin yanında duygusal bir millet olarak insani yardımlara da önem verdiklerini söyledi.

Tunç, ramazan ayında bin kişiye iftar verdiklerine değinerek, bu yıl fakir bölgede bulunan bir okula Türkiye'den getirdikleri bilgisayarları hediye ettiklerini bildirdi.

Yorumlar