Yükseköğretimde "sessiz devrim", Üretim Reformu Paketi'nde

- YÖK Başkanı Saraç: (1) "YÖK Kanunu ile ilgili 10 dolayındaki madde teklifi, Üretim Reformu Paketi'ne dahil oldu. Bu değişiklikler, ülkenin kalkınma yolunda ilerlemesini hedefleyen üretim paketinin amacına yönelik maddelerdir. Bu maddelerin hayata geçmesi, sessiz bir devrimin hayata geçirilmesidir" - "Bu maddeler aslında yükseköğretimde sessiz bir devrimdir. Bu maddeler, onlarca yıldır beklenen, dillendirilen ama gerçekleştirilemeyen, üniversitelerimizi her düzeyde daha rekabetçi bir ortama yöneltecek, kaliteyi yükseköğretimdeki büyümenin merkezine oturtacak maddelerdir" - "YÖK'ün bazı yetkilerinin devredilerek, YÖK'ün kararlarının dış paydaşlara da açık, daha paylaşımcı bir şekilde alınmasını sağlayacak, üniversitelerimizin bilgi üretimi ve araştırmacı insan kaynağı yetiştirme süreçlerini teşvik edecek"

Google Haberlere Abone ol
Yükseköğretimde "sessiz devrim", Üretim Reformu Paketi'nde

ANKARA (AA) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, YÖK Kanunu ile ilgili yaklaşık 10 madde teklifinin Üretim Reformu Paketi'ne dahil olduğunu belirterek, "Bu değişiklikler, ülkenin kalkınma yolunda ilerlemesini hedefleyen üretim paketinin amacına yönelik maddelerdir. Bu maddelerin hayata geçmesi, sessiz bir devrimin hayata geçirilmesidir." dedi.

Saraç, YÖK'te düzenlediği basın toplantısında, Üretim Reform Paketi kapsamına alınan Yükseköğretim Kanunu'na ilişkin maddelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Yükseköğretimdeki sorunların çözümü için uygulamada değişiklikler yapacaklarını daha önce açıkladıklarını hatırlatan Yekta Saraç, geçen bu süre zarfında şeffaf, katılımcı, bilimsel ve rasyonel bir tarzda cesur adımlar attıklarını anlattı.

Yükseköğretim sisteminde yapılan son değişikliklere ilişkin özet bilgiler aktaran Saraç, bunların sistemde hissedilir bir iyileşme meydana getirdiğini, fakat bunların çoğunun "girdi odaklı" olduğunu, daha üst planlama gerektiren "çıktı odaklı" iyileştirmelere de ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.

Türk bilim hayatının önüne, "üniversitelerde ihtisaslaşma", "Kalite Kurulu", "doktoralı insan sayısını artırmak" şeklinde 3 ana hedef koyduklarını kaydeden YÖK Başkanı Saraç, ihtisaslaşma ve Kalite Kurulu için yasal düzenlemeler gerektiğine işaret etti.

Saraç, "Kalite Kurulu" teklifinin hükümet programına girdiğini, "ihtisaslaşma" ile ilgili konuların da bakanlıklar tarafından destek gördüğünü bildirdi.

Yekta Saraç, Kalite Kurulu'nun, YÖK'ten tam bağımsız hale gelmesi, idari ve mali açıdan özerk olabilmesi için her düzeyde girişimde bulunduklarını ve yasa taslağı teklifi hazırlayıp hükümete sunduklarını kaydederek, aynı şekilde bölgesel kalkınma odaklı ihtisaslaşmaya yönelik üniversiteleri de belirlediklerini söyledi.

- "Maddeler tam da yerini buldu"

Araştırma odaklı ihtisaslaşmaya ilişkin son gelişmelerin gelecek ay sonuçlanacağını aktaran Saraç, "Fakat bunlar yeni YÖK yönetiminin inisiyatifi ile ortaya çıkan projelerdir. Yasal dayanağının oluşturulması ve kurumsallaşması da icap ediyordu." diye konuştu.

Bir dizi yasa teklifi önerilerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunduklarını bildiren YÖK Başkanı Saraç, şöyle devam etti:

"Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve hükümetin tasvibi ile 10 dolayındaki YÖK Kanunu ile ilgili madde teklifi, Üretim Reformu Paketi'ne dahil oldu. Aslında tam da yerini buldu bu maddeler. Zira bu değişiklikler, ülkenin kalkınma yolunda ilerlemesini hedefleyen üretim paketinin amacına yönelik maddelerdir. Malumdur, kalkınma ancak üretim ile üretim de ancak nitelikli bilgi ve insan gücü ile olabilir. Bu maddeler bu amacın akademik ayağını oluşturmaktadır. Bu maddeler aslında yükseköğretimde sessiz bir devrimdir. Bu maddelerin hayata geçmesi, sessiz bir devrimin hayata geçirilmesidir. Onlarca yıldır beklenen, dillendirilen ama gerçekleştirilemeyen, üniversitelerimizi her düzeyde daha rekabetçi bir ortama yöneltecek, kaliteyi yükseköğretimdeki büyümenin merkezine oturtacak, YÖK'ün bazı yetkilerinin devredilerek, YÖK'ün kararlarının dış paydaşlara da açık, daha paylaşımcı bir şekilde alınmasını sağlayacak, üniversitelerimizin bilgi üretimi ve araştırmacı insan kaynağı yetiştirme süreçlerini teşvik edecek, üniversitelerimiz ile iş dünyası, dış paydaşlar ile arasındaki ilişkileri geliştirecek, bu şekilde yükseköğretimde bir sıçrama meydana getirecek maddelerdir."

Saraç, bu vesile ile bilim hayatına yeni bir soluk getirecek maddelere ilişkin destekleri dolayısıyla başta Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan olmak üzere bütün bakanlara Türk akademisi adına teşekkür etti.

Yekta Saraç, "Meclisteki bütün partilerimizin bu düzenlemelere ilişkin desteğini esirgemeyeceğine inandığımızı da ifade etmek isterim." değerlendirmesini yaptı.

(Sürecek)

Yorumlar