"Yüksek faiz üreticinin ayağına pranga "

- İTO Başkanı Çağlar: - "Bizim gibi üretme enerjisi bu denli yüksek, ekonomik dirayeti bu denli sağlam bir ülkede böylesi faiz oranlarıyla karşılaşmak üreticinin ayağına tam bir pranga" - "Karşılığında ciddi bir yaptırım olmadığı için protestolu senetlerin oranı her geçen yıl artıyor. Senet konusunda da tüccarın mali güvenliği sağlanırsa ticari hayatımızdaki finansman kanalları çok daha iyi işleyecektir" - "Talep eden firmalarımız için bu yılın başındaki sigorta ödemelerinin taksitler halinde ödenmesine imkan tanınmasının faydalı olacağını düşünüyorum"

Google Haberlere Abone ol
"Yüksek faiz üreticinin ayağına pranga "

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "Bizim gibi üretme enerjisi bu denli yüksek, ekonomik dirayeti bu denli sağlam bir ülkede böylesi faiz oranlarıyla karşılaşmak üreticinin ayağına tam bir pranga." dedi.

Çağlar, İTO Meclisi'nin ekim ayı toplantısında yaptığı konuşmada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin İdlib şehrinde ve çevresinde istikrar yolunda kutlu bir görevi başarmak için yürümeye başladığını söyledi.

İbrahim Çağlar, "İdlib'de ne işimiz var? diye soranlara şunu söylemek istiyorum; Çanakkale'de koyun koyuna yatan şehitlerimiz var. Türkiye olarak ne bir karış toprağımızı ne sınırlarımızı ne de 6 yıldır kan ve gözyaşına boğulmuş kardeşlerimizi terörün maşalarına teslim etmeyiz. Cenabı-ı Hak Mehmetçiğin bileğine kuvvet versin, yolunu ve bahtını açık etsin." ifadelerini kullandı.

ABD'nin vize başvurularını askıya almasına da değinen Çağlar, Türkiye ve ABD ilişkilerini teröre karşı mücadelede hayati derecede önemi haiz stratejik düzeyli bir ortaklık olarak gördüklerini söyledi.

Ekonomide, dış ticarette, yatırımlarda, siyasi ve askeri ilişkilerde iki ülkenin karşılıklı çıkarlara ve sıkı bağlara sahip olduğunu ifade eden Çağlar, bu kararın sadece ikili ilişkiler adına değil küresel ve bölgesel ölçekte de doğru bir yaklaşım olmadığını vurguladı.

ABD elçiliğinde çalışan bir Türk vatandaşının yargı önüne çıkarılması ve hakkında bir karar verilmesinin bu olayda gerekçe olarak sunulduğunu hatırlatan Çağlar, şunları kaydetti:

"Burada Türkiye, hukuk devleti olmanın gereğini getirmiştir. Ortada bir yargılama var. Yani kanunlarımıza bağlı olarak hukuki bir süreç işliyor. Biz bunu dost ve müttefik ülkelere karşı değil terör örgütü olan bir yapılanmaya, FETÖ'ye karşı yürütüyoruz. Dolayısıyla meselenin ABD'nin uluslararası hak ve sorumluluklarıyla da herhangi bir ilgisi yok. Bu tür kararlarla ticari ilişkilere zarar verilmemeli, güven unsurunun zedelenmesine asla izin verilmemelidir. ABD'nin iki tarafa da yararı olmayan bu kararı gözden geçirerek, en kısa zamanda geri çekeceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.


- "Ekonomik temellerimiz sağlam"


Çağlar, Türkiye'nin askeri ve siyasi olduğu kadar ekonomik açıdan da hayati eşiklerden geçtiğini ve ülke ekonomisinin adeta bir stres testi altında olduğunu aktararak, "Bunu kötü bir şey olarak söylemiyorum. Bu durum gücümüze güç katıyor. Her stres testi, her şok dalgası ekonomik temellerimizin ne kadar sağlam olduğunun da delili oluyor." diye konuştu.

Yeni açıklanan Orta Vadeli Program'da (OVP) 3 yıl için büyüme hedefinin yüzde 5,5 olarak belirlendiğine değinen Çağlar, "Jeopolitik gündemin bu denli hareketli olduğu bir dünyada cesurca çıkıp, 3 yıl sonrasına ilişkin hedeflerini ve planlarını açıklayan başka bir ülke var mı bilmiyorum." dedi.

Sadece yakın coğrafyada değil tüm dünyada derin bir değişim hareketi yükseldiğini anlatan Çağlar, "Dünyadaki bu karışık süreçte Türkiye ekonomisi, asla ödün vermediği birlik ve beraberliğiyle, istikrarı sarsılmayan siyasi iradesiyle, iş dünyasının ticaret azmiyle, dünya çapındaki projeleriyle yolunda yürümeye devam ediyor." görüşlerini aktardı.


- "Yüksek faiz iş dünyasını frenliyor"


İbrahim Çağlar, iş dünyası daha çok üretmenin, daha çok satmanın derdini taşırken, kendilerini en çok frenleyen konunun yüksek faizler olduğunu belirterek, "Bizim gibi üretme enerjisi bu denli yüksek, ekonomik dirayeti bu denli sağlam bir ülkede böylesi faiz oranlarıyla karşılaşmak üreticinin ayağına tam bir pranga." dedi.

Yasal düzenlemeyle 2012 yılı başında karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırıldığını, bu tarihten sonra karşılıksız çek oranlarında muazzam bir artış yaşandığını aktaran Çağlar, şöyle devam etti:

"Biz de Oda olarak çeke itibarının yeniden kazandırılması noktasında büyük uğraş verdik ve emeklerimizin karşılığını da aldık. 2016'nın ağustosta hapis cezası yeniden geldi ve söylediğimiz gibi karşılıksız çeklerde büyük bir azalma oldu. Hatta 2008'den bu yana gördüğü en düşük seviyelerde. Biz şimdi aynı düzenlemeyi protestolu senetler için de bekliyoruz. Çünkü aynı çekler gibi senetler de bizim için önemli bir kaydi para mekanizması, bir kredilendirme aracı. Ancak burada karşılığında ciddi bir yaptırım olmadığı için protestolu senetlerin oranı her geçen yıl artıyor. Senet konusunda da tüccarın mali güvenliği sağlanırsa ticari hayatımızdaki finansman kanalları çok daha iyi işleyecektir."

Çağlar, sigorta prim ödemeleriyle ilgili bir düzenlemenin de iş dünyasını rahatlatacağını kaydederek, "2016 Aralık-2017 Ocak, Şubat sigorta prim ödemeleri 2017 Ekim dönemine ertelenmişti. Şimdi o döneme gelmiş bulunuyoruz. Özellikle finansman güçlüğü içinde olan firmalarımız var. Onların tüm bu ödemeleri aynı anda yapmaları gerçekten zorlayıcı olacak. Ben talep eden firmalarımız için bu yılın başındaki sigorta ödemelerinin taksitler halinde ödenmesine imkan tanınmasının faydalı olacağını düşünüyorum." yorumunu yaptı.

İbrahim Çağlar, genel Ticari Faaliyet Endeksi'nde ekim beklentisinin 56,1, gelecek üç aya ilişkin beklentinin ise 55,8 puan olduğunu bildirdi.

İTO'da yılın 9 ayında açılan firma sayısının geçen yıla göre yüzde 15,7 artışla 36 bin 306'ya yükseldiğini, aynı dönemde açılan yabancı firma sayısının da yüzde 14 artışla 3 bin 38'e ulaştığını belirten Çağlar, bugün itibarıyla toplam üye sayılarının 407 bin 890 olduğu bilgisini verdi.

Yorumlar