YSK'dan son dakika açıklaması: KHK'lı başkanlara mazbata yok

Yüksek Seçim Kurulu, Kanun Hükmünde Kararnamelerle ihraç edilen belediye başkan adaylarına mazbata verilmeyeceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
YSK'dan son dakika açıklaması: KHK'lı başkanlara mazbata yok

Yüksek Seçim Kurulu, Kanun Hükmünde Kararnamelerle ihraç edilen belediye başkan adaylarına mazbata verilmeyeceğini açıkladı.

SİİRT AK PARTİ'YE GEÇİYOR

YSK'nın bu kararıyla Siirt belediyesi de AK Parti'ye geçiyor.

AK Parti'nin Siirt Belediye Başkan Adayı Ali İlbaş, HDP'nin Siirt Belediye Başkan Adayı Berivan Helen Işık'ın "Batman Belediyesinde işçi olarak görev yaparken kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında ihraç edildiğinden mazbata alamayacağına" ilişkin dilekçesiyle İl Seçim Kuruluna başvuruda bulunmuştu.

İlbaş, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına iletilmek üzere İl Seçim Kuruluna dilekçeyle yaptığı başvuruda, 31 Mart 2019'daki Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, kentte HDP'nin adayı Işık'ın kesin olmayan sonuçlara göre en yüksek oyu aldığını hatırlatmıştı.

Van'ın Edremit ilçesinde HDP'li Gülcan Kaçmaz Sayyiğit'ın yerine AK Parti adayı İsmail Say, Tuşba ilçesinde HDP'li Yılmaz Berki yerine AK Parti adayı Salih Akman ve Çaldıran ilçesinde HDP'li Leyla Atsak yerine AK Parti Şefik Ensari'ye mazbata verilecek.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde seçilen HDP'li Zeyyat Ceylan yerine ise AK Parti'nin adayı Hüseyin Beyoğlu'na mazbata verilecek.

GEREKÇE ANAYASA'NIN 76. MADDESİ

Yüksek Seçim Kurulu'nun "mazbata vermeme" kararı Anayasa'nın ilgili maddesine dayanıyor. Anayasa'nın 76. Maddesi, seçme ve seçilme yeterliliklerini belirliyor. Söz konusu maddede seçilmeyle ilgili şu ifadeler yer alıyor: “On sekiz yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilir. En az ilkokul mezunu olmayanlar, kısıtlılar, askerlikle ilişiği olanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemezler. Hâkimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve Silahlı Kuvvetler mensupları, görevlerinden çekilmedikçe, aday olamazlar ve milletvekili seçilemezler.”

Yorumlar