YSK seçim yasaklarının başladığını duyurdu

Yüksek Seçim Kurulu, seçim yasaklarının bugün itibariyle başladığını duyurdu. Yasaklar 31 Mart 2024 gece yarısına kadar devam edecek.

Google Haberlere Abone ol
YSK seçim yasaklarının başladığını duyurdu

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği seçim takvimine göre, 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleşecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için propaganda serbestliği ve belirli seçim yasakları bugün itibarıyla başladı. Propaganda serbestliği, seçimlerden bir gün önce, 30 Mart Cumartesi saat 18.00'de sona erecek. Seçim yasakları ise seçim günü 31 Mart saat 23.59'a kadar devam edecek.

PROPAGANDA VE YASAKLAR

Bu dönem içinde siyasi partiler ve bağımsız adaylar, yazılı basın, internet siteleri ve diğer dijital platformlar aracılığıyla propaganda yapabilecekler. Ancak, seçim süresince belirli yerlerde ve zamanlarda toplu sözlü propaganda yapılması yasak olacak. Özellikle genel yollar, mabetler, kamu hizmeti görülen binalar ve tesisler ile belirlenen meydanlar dışında propaganda yapmak yasaktır.

ELEKTRONİK PROPAGANDA KISITLAMALARI

Vatandaşların elektronik posta adreslerine ve telefonlarına izinsiz propaganda içerikli mesaj gönderilmesi yasaklanmıştır. Siyasi partiler, bu kuralın dışında tutularak, kendi üyelerine propaganda amaçlı mesajlar gönderebilecekler.

YAZILI VE GÖRSEL BASIN ÜZERİNDEKİ YASAKLAR

Oy verme gününden önceki son 10 gün içinde, yazılı, sözlü ve görsel basın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler ve tahminlerin yayınlanması ve dağıtımı yasaklanacaktır. Bu yasaklar, siyasi partilerin veya adayların lehine veya aleyhine yayın yapılmasını engellemeyi amaçlamaktadır.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI

31 Mart'ta oy verme gününde, içki satışı ve tüketimi, eğlence yerlerinin açık olması ve silah taşınması gibi konularda yasaklar uygulanacak. Radyo ve diğer yayın organları, saat 18.00'e kadar seçim ve sonuçları ile ilgili herhangi bir haber, tahmin veya yorum yapamayacak. Saat 21.00'den sonra ise bütün yayınlar serbest bırakılacak, fakat YSK bu süreyi öne çekme hakkına sahip olacak.

Yorumlar