Youtuber'lar vergi ödeyecek mi?

Yayınladıkları videolar ile milyonlarca takipçi kazanan Youtuber'lar yaptıkları bu işle milyon dolarlara varan kazançlar sağlamakta.

Google Haberlere Abone ol
Youtuber'lar vergi ödeyecek mi?

Son günlerin moda mesleklerinden biri haline gelen 'Youtuber', 'VLogger' ya da 'Video Blogger' lığı sağladıkları yüksek kazançlar ile dikkatleri üzerine topladı. Milyonlarca takipçinin izleyip para kazanmalarını sağladıkları Youtuber'ların vergi ödemesi gündemde.

Youtuber'lar vergi ödeyecek mi?

Kişisel kanalları sayesinde kazandıkları milyonlarca liranın vergisini ödemeyen Youtuber'lar elde ettikleri haksız kazancı her geçen gün arttırmakta. 

Video paylaşım platformu Youtube'u çok aktif olarak kullanan, özellikle lüks yaşamlarının videolarını paylaşan çoğu zaman ahlaki değerleri hiçe sayan paylaşımlarda bulunan Youtuber'lar herhangi bir takip olmaksızın kazançlarına kazanç katmakta ve toplum ahlakını da hiçbir takip olmaksızın hiçe saymaya devam etmekte.

Dünya genelinde bir pazar

Tüm dünya genelinde ciddi bir pazar haline dönüşen bu platformlar, son yıllarda Türkiye'de de büyük oranda arttı. Edindikleri yüksek oranlı kazançların, devlet takibine alınıp edinilen haksız kazancın resmileştirilerek asgari ücretli bir kişinin dahi ödediği vergiye tabi tutulmaları gündeme taşındı.

Çocukların da ilgisini çeken kanalların varlığı her geçen gün artmakta. Aylık olaraka nerdeyse 20-25 milyon izleme oranına ulaşılan videolarda 'affiliating marketing system' denilen reklam ortaklığı ile yüksek gelir elde edilmekte.

Vergilendirmeden muaf olan bu kazanç tüm tepkileri üzerine çekti. Şu an vergilendirilmeyen kazancın yakın zamanda vergiye tabi tutulması söz konusu.

Yorumlar