Youtube, Yeni Şafak'ın LGBT dosyasını engelledi

Youtube, Yeni Şafak gazetesi tarafından hazırlanan LGBT tehlikesine dikkat çektiği dosya haberini yayından kaldırdı, gazetenin kanalına da 7 gün ceza verdi. Gazete yönetimi konuyu yargıya taşıyacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Youtube, Yeni Şafak'ın LGBT dosyasını engelledi

Youtube, Yeni Şafak tarafından, LGBT tehlikesine dikkat çekmek için hazırlanan dosya haberinin videosunu yayından kaldırdı. Gerekçe olarak ise, "Nefret söylemi ve topluluk kurallarının ihlali" olarak gösterildi. Dosyada, LGBT tehlikesinin aile kavramını yok etmeye yönelik olduğu belirtilerek uzman görüşlerine yer verilmişti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yeni Şafak İnternet Yayın Yönetmeni , Youtube'un bu kararını yargıya taşıyacaklarını söyledi. Çelik, Youtube'un kendisini yasaların üzerinde gördüğünü, kendi koyduğu kuralları yasalardan daha çok önemsediğini söyledi.

İşte Çelik'in açıklaması:

Geçtiğimiz aylarda yayınladığımız ve büyük ses getiren LGBT dosyası, YouTube tarafından yayından kaldırıldı. Bilimin ışığında hazırlanan ve alanında uzman isimlerin görüş verdiği haberimizi "nefret söylemi" olarak değerlendiren YouTube, Yeni Şafak'a 7 gün ceza verdi.

Youtube, Yeni Şafak'ın LGBT dosyasını engelledi
Youtube, Yeni Şafak'ın LGBT dosyasını engelledi

 

Yeni Şafak olarak bu keyfi adımı yargıya taşıyacağız. Kendi koydukları topluluk kurallarını, devletin kurallarının üstünde tutan YouTube'a Türkiye ofisi üzerinden dava açacağız. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve İletişim Başkanlığı da LGBT sansürünü yakın takibe aldı.

YouTube'un bu sansürü, haberimizde yer alan bilim adamlarının görüşlerini de yok saymaktır. Tek taraflı bir yargılamaya giden YouTube, yine tek taraflı olarak kararını, verdiği cezayı uygulayarak bize bildirdi.

YouTube, biz gazetecilerin fikir ve ifade özgürlüğünü, kanal abonelerimizin de haber alma özgürlüğünü kısıtladı. Kaldırılan içeriğimiz bilim dünyasında ve kamuoyunda faydalı bir tartışma çıkarmıştı. Bilimsel bir tarafı vardı bu dosyanın.

Bu aslında dijital bir faşizmdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti yasalarının yok sayılmasıdır. Bu sansürle YouTube istediği her içeriği kaldıracağını, istediği kullanıcıyı engelleyeceğini ve istemediği hiçbir içeriği, videoyu da yayınlamayacağını bir kez daha ilan etti.

Bundan sonra bizim için YouTube'da gazetecilik yapmak, LGBT dayatması gibi toplumun hassas olduğu konularda içerik üretmek, özel haberler oluşturmak çok zor olacak. Bunun farkındayız ama geri adım da atmayacağız. Hem hukuki hem de kamuoyu nezdinde mücadele vereceğiz.


 

Yorumlar