Youtube kanal engelleme nasıl yapılır?

Youtube kanal engelleme işlemi özellikle de çocuklarını kötü içeriklerden korumak isteyen ebeveynler tarafından sıklıkla uygulanmak istenen bir işlemdir. İstenmeyen içeriklerden çocukları korumanın en isabetli yolu zararlı görünen kanalları engellemektir.

Google Haberlere Abone ol
Youtube kanal engelleme nasıl yapılır?

Youtube kanal engelleme nasıl yapılır, çocukların izlememesi gereken kanalları bularak onları tek tek engellemek mümkündür. Engelleme yöntemiyle çocukları istenmeyen, kötü içeriklerden koruyabiliriz. Youtube bilindiği gibi yetişkinlere göre içeriklerin daha ağırlıklı olduğu bir platformdur.

Youtube bu konuda çeşitli önlemler aldığını duyurusa da çocukların izlememesi gereken videolar her zaman önleriene çıkabiliyor. Özellikle de bazı şiddet ve korku içeren videolar çocuklar üzerinde olumsuz etki yapabiliyor. Çocukların en büyük problemlerinden biri olan "korku" konusunda bu videolar son derece olumsuz etki yapıyor. Uzmanlar, çocukların kendi yaşlarına uygun olmayan içerikleri izlememesi gerekiyor. 

İstenmeyen içerikli yayınlayan kanalları bulup tek tek engelleyerek çocuklarımızı koruyabiliriz

Bunun için Youtube'a giriş yaparak ilgili yerden engelleme yapabiliriz. 

"Youtube Kanal Engelleme" normal şartlarda çok kolay bir şekilde seçenek olarak sunulmalı; ancak bu seçenek olabildiğince en zor bulunabilecek bir yere konmuş durumda.

Bu nedenle bazı ebeveynler istese de kanal engelleme seçeneğini bulamabiliyor.

Bizler de durumu düşünerek sizler için Youtube kanal engelleme işleminin nasıl yapılacağını sizlere adım adım anlatmaya karar verdik. 

Bunun için öncelikle istenmeyen kanalı açıyoruz. 

Kanalın ana sayfasına gittikten sonra buradan kanalın "Hakkında" isimli menüsünü buluyoruz. 

Buraya tıkladıktan sonra karşımıza yeni bir ekran açılacak. 

Normalde burada "Kanalı Engelle" seçeneğinin olması gerekiyor. Ancak Youtube bu kolaylığı bilerek yapmamış. 

Kanal engelleme için bu ekranda yer alan küçük bir bayrak işareti var. 

Bu bayrak işareti sağ tarafta yer alan satırların en altında yer alıyor. 

Bu bayrak işaretine tıkladıktan sonra karşımıza aşağıdaki gibi seçenekler çıkacak. 

"Kullanıcıyı engelle

Kanalı çocuklar için engelle

Kanal resmini bildir

Profil resmini bildir

Kullanıcıyı bildir"

Burada, kanalı tamamen engellemek için en baştaki "Kullanıcıyı Engelle" butonuna tıklayarak istenmeyen içeriklerin bir daha çocuğumuzun karşısına çıkmasını önlemiş oluyoruz. 

KULLANICIYI BİLDİR

Kullanıcıyı bildir seçeneği ise daha çok Youtube'a bir şikayette bulunmak için kullanılır.

Söz konusu kanalın tamamen Youtube'dan kaldırılmasını istediğimiz takdirde bu seçeneği kullanabiliriz. 

Burada Youtube'ın en çok dikkat ettiği ve hemen işleme aldığı seçenek ise, "Taciz ve Siber zorbalık" seçeneğidir. 

Diğer seçenekler de işleme alınıyor, nacak ilki daha hızlı işleme konuluyor.

Kullanıcıyı bildir

Taciz ve siber zorbalık

Gizlilik

Kimliğe Bürünme

Şiddetli tehditler

Çocukları tehlikeye atma

Korunan bir gruba karşı nefret dolu konuşma

Spam ve dolandırıcılık

Sorunum burada belirtilmiyor

ÇOCUKLARI İNTERNETİN ZARARLI İÇERİKLERİNDEN KORUMANIN YOLLARI

Çocuğunuzla daima iletişimde olun. Sürekli parmak sallayan otoriter bir ebeveyn olmazsanız ve çocuğu baskılamazsanız sizinle daha fazla paylaşımda olur. Çocuğunuz, şüphelendiği bir durum karşısında size danışabilecek rahatlıkta olursa siz de olası tehlikelerden önceden haberdar olmuş olursunuz.

Çocuğunuza hayal ile gerçek arasındaki farkı anlatın. İnternet ortamında karşısına çıkabilecek korkunç/çirkin karakterlerden korkmaması gerektiğini, beğenmediği içeriği kapatması gerektiğini anlatın.

Başkalarıyla sesli veya yazılı iletişime geçebileceği uygulamaların kendisi için uygun olmadığını anlatın. Normal hayatta, sokakta nasıl ki tanımadığı insanlarla konuşmaması gerektiğini biliyorsa internetin de farklı olmadığını anlatın. İnternet ortamında, bir şekilde kendisiyle iletişime geçmeyi başaran birisi olursa hiç yanıt vermeden durumu sizle paylaşması gerektiğini hatırlatın.

Aile filtreleri ve güvenlik yazılımları kullanın. Birkaç basit adımda internet filtreleme yaparak tarayıcınızın hassas güvenlik ayarlarını yapılandırın. Korku, şiddet, müstehcen içerikleri filtreleyin. Bunu yaptıktan sonra da kontrolü elden bırakmayın. Çocuğunuzla sürekli iletişim halinde olun ve internette neler yaptığını merak edin. Size de öğretmesini istediğinizde bunu severek yapabilir. Çünkü çocuklar, yetişkinlere bir şeyler öğretmekten genellikle keyif alırlar.

Çocuğunuzun istek ve ihtiyaçlarını görmemezlikten gelmeyin. Yasaklamak yerine günlük kullanım süresi belirleyin ve ona güvenilir içerikler sunun. İndirmek istediği her yeni oyunu birlikte değerlendirin. Video izlemek istediğinde hangi uygulamadan izleyeceğini belirleyin. Gerekli araştırmalarınızı yapıp güvenilir içerikler sunun.


 

Yorumlar