Yıllara göre asgari ücret zam oranları

Asgari ücretin 2021 yılı miktarı için işveren ile işçi temsilcileri önümüzdeki günlerde masaya oturuyor. Peki, yıllara göre asgari ücret zam oranları nasıl oldu?

Google Haberlere Abone ol
Yıllara göre asgari ücret zam oranları

ilyonlarca asgari ücretliyi yakından ilgilendiren 2021 yılı asgari ücretinin belirlenmesine yönelik toplantının tarihi belli oldu. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2021'de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantının 4 Aralık'ta yapılacağını açıkladı.

Bakan Selçuk ‘Bu yıl asgari ücretlerin tüm tarafların uzlaşı ile tespit edilmesini diliyorum.’ temennisinde bulunurken, bu hafta cuma günü yapılacak asgari ücret toplantısında masaya gelmesi beklenen muhtemel rakamlar da belli olmaya başladı.

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. 2021 yılı asgari ücretini belirleme görüşmeleri ise Aralık ayının son haftasına kadar sürüyor ve son hafta masaya gelen teklifler üzerinden yeni asgari ücret oranını belirliyor.

2019 yılında 2 bin 20 lira olan asgari ücret geçen yılın sonundaki görüşmelerde yüzde 15.03 artırılarak 2 bin 324 liraya çıkarılmış, 304 lira artış yapılmıştı. Bu yıl ise henüz işçi sendikalarından 2021 yılı asgari ücretine ilişkin bir açıklama gelmedi.

İşte Yıllara Göre Asgari Ücret Zam Oranları:

Yorumlar