Yıldırım-Rama ortak basın toplantısı

- Arnavutluk Başbakanı Rama: - “Dünyayı daha yaşanabilir kılan farklılıkları yok etmeye çalışan barbarlar, birlikte hareket etmemize bir engel olmamalıdır” - “Her yeri kana bulayan terör saldırısına karşı sizin yanınızdayız”

Google Haberlere Abone ol
Yıldırım-Rama ortak basın toplantısı

ANKARA (AA) - Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, “Dünyayı daha yaşanabilir kılan farklılıkları yok etmeye çalışan barbarlar, birlikte hareket etmemize bir engel olmamalıdır.” dedi.

Rama, Başbakan Binali Yıldırım ile Çankaya Köşkü'nde baş başa görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını kınayan Rama, Arnavut halkı olarak bu acı gününde Türkiye’nin yanında olduklarını vurguladı.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Rama, benzer bir saldırının Brüksel’de de yaşandığını hatırlattı.

Rama, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bunu savunmasızlara karşı yapmaktadırlar fakat bu sefer bu kutsal ayda kendilerini barışa ve dualara adamış insanları hedef aldılar. Dünyayı daha yaşanabilir kılan farklılıkları yok etmeye çalışan barbarlar, birlikte hareket etmemize bir engel olmamalıdır. Bugün Türkiye’yi yasa boğanlar asla bu kutsanmış ülkenin ilerlemesine engel olamazlar.”

Türkiye ve Arnavutluk’un insan sevgisi etrafında birleştiğini ve bunu kimsenin engelleyemeyeceğini vurgulayan Rama, iki ülkeyi bir araya getiren ortak değerlerden memnuniyet duyduğunu belirtti.

İki ülkenin sahip olduğu potansiyelin büyük olduğunu dile getiren Rama, “Sayın Başbakan Yıldırım ile yoğun iş birliği sürecini daha ileriye götürebilmek ve ticaret, kültür ve eğitim alanlarında karşılıklı iş birliğimizi derinleştirmek konusunda mutabık kaldık. Halklar olarak aramızdaki bağlar çok güçlü ancak bu bağlar karşılıklı ekonomimize yansımamaktadır.” diye konuştu.

İstanbul’da düzenlenen terör saldırısı nedeniyle zor bir gün geçirmesine rağmen Başbakan Yıldırım’ın kendisine sıcak bir misafirperverlik gösterdiğini belirten Rama, Yıldırım’ın göreve başlamasının ardından ağırladığı ilk resmi konuk olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Rama, “Tiran’dan gelen diğer arkadaşlarımla birlikte bu ziyaretin uğurlu gelmesini diliyorum. Türkiye ve Arnavutluk arasındaki ilişkileri geliştirmek için yapacağınız hizmetlerden dolayı şimdiden teşekkür ederim.” dedi.​

"Ankara’daki temaslarında ticaret ve yatırım konularına ilişkin hangi başlıkların gündeme geldiği?" sorusuna Rama, “Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de bu konuları görüştük ama öncelikle Türk halkına ve dünkü terör olaylarında vefat edenlerin ailelerine başsağlığı dilemek isterim.” yanıtını verdi.

Türkiye ve Arnavutluk’un mükemmel düzeyde olan ilişkilerini stratejik partner olarak devam ettireceğini bildiren Rama, iki ülkeyi birleştiren çok ortak değer olduğunu vurguladı.

Türk yatırımcıların Arnavutluk’ta her sektörde yatırım yapabileceğini kaydeden Rama, denizcilik sektöründe ve farklı alanlarda birlikte çalışılabileceğini belirtti. Rama, görüşmelerde sadece Arnavutluk’a değil, bölgeye yapılabilecek yatırımların da ele alındığını aktararak, Türkiye ve Arnavutluk arasında güven problemi olmadığı için yatırım konularında ilerleme kaydedilebileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar