Yıldırım-Orban ortak basın toplantısı

- Macaristan Başbakanı Orban: - (Türkiye-AB ilişkileri) "Sadece 'görüşme veya müzakere ediyoruz' konusu yok. Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var. Bir müzakere başladıysa bunu saygılı şekilde sürdürmek lazım" - "Avrupa'nın Türkiye ile büyük bir anlaşmaya ihtiyacı var. Türkiye ile bütün müzakereleri destekliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Yıldırım-Orban ortak basın toplantısı

ANKARA (AA) - Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ilişkileri konusunda, "Sadece 'görüşme veya müzakere ediyoruz' konusu yok. Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var. Bir müzakere başladıysa bunu saygılı şekilde sürdürmek lazım." dedi.

Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Orban, Başbakan Binali Yıldırım ile Çankaya Köşkü'nde baş başa ve heyetler arası görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerine değindi.

Orban, Budapeşte'de kendisinin de gittiği 1500'lü yıllardan kalma hamamın duvarında "Kerim Paşa inşa ettirmiştir" ifadesinin bulunduğunu dile getirerek, iki ülke tarihlerinin iç içe olduğunu, Türkiye'de kendisini evindeymiş gibi hissettiğini kaydetti.

Macaristan'ın, Türkiye'yi NATO'nun takdir edilen ve kararlı bir üyesi olarak gördüğünü vurgulayan Orban, Türkiye'nin ayrıca Avrupa'nın kilit öneme sahip bir müttefiki olduğunu anlattı.

Orban, uluslararası göçle mücadelede Türkiye'nin çabalarından ötürü Başbakan Yıldırım'a teşekkür ederek, "Macaristan takdir ve saygılarını sunuyor. Türkiye sadece Macaristan'ı değil tüm Avrupa'yı koruyor. Herkesin bunun farkında olması gerekir." dedi.

- Ortak üniversite ve ortak iki dilli lise

Türkiye'nin istikrarlı ve güçlü bir ülke olmasının, Macaristan'ın çıkarına olduğuna işaret eden Orban, Türkiye'deki anayasa değişikliği sürecinin başarıyla tamamlanması temennisinde bulundu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kutladı.

Uluslararası forumlarda Türkiye ile işbirliği yaptıklarını belirten Orban, "Bazen zaman zaman ortaya çıkan çifte standartlara karşı adım atıyoruz. Bazı ülkelere farklı bazı ülkelere farklı standartlar uygulanmasını doğru bulmuyoruz. Adil tutum ve davranışlar gösterilmesi istiyoruz." dedi.

İki ülke dostluğunun tarihi temellere dayandığını vurgulayan Orban, ortak kültürel değerlerin yaşatılması hedefiyle genç nesillerin yakınlaşmalarının sağlanması gerektiğini belirtti.

Bu kapsamda eğitim alanında ortak üniversite ve ortak iki dilli lise gibi önemli anlaşmalar yaptıklarını dile getiren Orban, Başbakan Yıldırım'dan gelen bu öneriyi memnuniyetle karşıladığını ve bu konuda çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

Taraflar arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Orban, bu yılın ilk dört ayında ikili ticarette yüzde 17'lik artış gerçekleştiğini, böyle giderse yıl sonunda üç milyar doların aşılabileceğini, öte yandan beş milyar dolarlık hedef için yapılacak çok şey olduğunu kaydetti.

Orban, Başbakan Binali Yıldırım'ı ülkesine davet ettiğini, iki ülke ilişkilerini güzel bir geleceğin beklediğini de söyledi.

- "Türkiye ile bütün müzakereleri destekliyoruz"

İki ülke arasında ekonomik ilişkilere yönelik bir soruya Orban, ekonomik ilişkilerin bu sene iyi gelişmeler gösterdiğini, ancak potansiyelin çok daha fazla olduğunu anlattı.

Orban, "Ticaret alanında aslında siyaset, engelleri kaldırdı. Bizim de girişimlerde bulunmamız gerekiyor. Macaristan'da ciddi Türk yatırımları var. Başbakan'a daha fazla fırsatları olan bazı alanlar önerdik." diye konuştu.

Viktor Orban, Türkiye-AB ilişkileri konusundaki soruya cevaben de şunları kaydetti:

"Sadece müzakereler değil ama bu konuya sağduyu ile sakin şekilde bakarsak...Türkiye çok kısa sürede en büyük güç olacak, Avrupa diye adlandırdığımız bölgede. Türkiye'nin de katılmak istediği bölgede. Sizler 80 milyonsunuz ve kısa sürede 100 milyon olacaksınız. Büyüyorsunuz, nüfus artıyor ve olumlu bir millet. Birçok Avrupa ülkesinde buna karşılık nüfus azalmakta. Şüpheler ve endişeler var gelecekle ilgili. Türkiye yakın zamanda 100 milyonluk bir ülke olacak. En büyük ekonomiler arasında ve ordusu en güçlü ordularından biri. Sadece 'görüşme veya müzakere ediyoruz' konusu yok. Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var. Bir müzakere başladıysa bunu saygılı şekilde sürdürmek lazım. Öylesine uzun bir yük altındaysa bir ülke uzun vadeli konuları kısa vadeli konuları havale edemeyiz. Yani, 'askıya alma veya dondurma' gibi şeyleri kesinlikle desteklemiyoruz. Avrupa'nın Türkiye ile büyük bir anlaşmaya ihtiyacı var. Avrupa'nın, Türkiye'ye saygı ve hak ettiği takdiri göstermesi lazım. Türkiye ile bütün müzakereleri destekliyoruz."




Yorumlar