Yıldırım-Muscat ortak basın toplantısı

- Malta Başbakanı Muscat: - "Gümrük Birliği Anlaşması ve müzakere sürecini ele aldık. Dönem başkanlığımız süresince tam ilerleme konusunda bağlılığımızı dile getirdik" - "Libya’da Türkiye’nin süreci kolaylaştırabilecek anahtar bir rol oynayabileceğini düşünüyoruz" - "(Vize serbestine ilişkin süreç) Bu önemli 7 kriter arasında terörle mücadele yasasının yorumlanması gibi konular var. Yeterince karışık konular. Bizim dönem başkanlığımızdaki hedefimiz ilerleme sağlamak"

Google Haberlere Abone ol
Yıldırım-Muscat ortak basın toplantısı

VALLETTA (AA) – Malta Başbakanı Joseph Muscat, Avrupa Birliği Dönem Başkanı olarak Türkiye’nin AB üyeliği hususunda tam ilerlemeye bağlı olduklarını söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım ve Muscat, Castille Sarayı’ndaki ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Yıldırım’ı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Muscat, verimli bir buluşma gerçekleştirdiklerini belirtti.

Muscat, görüşmelerinde Türkiye-AB ilişkileri başta olmak üzere pek çok konuya odaklandıklarını ifade ederek, "Gümrük Birliği Anlaşması ve müzakere sürecini ele aldık. Bu konuda nasıl bir ilerleme geçirebileceğimizi görüştük. Dönem başkanlığımız süresince tam ilerleme konusunda bağlılığımızı dile getirdik." dedi.

İç karışıklıktan geçen ve iki ülkeyi de yakından ilgilendiren Libya’ya ilişkin de fikir teatisinde bulunduklarını aktaran Muscat, "Libya’da Türkiye’nin süreci kolaylaştırabilecek anahtar bir rol oynayabileceğini düşünüyoruz. Farklı konularda üzerinde etki alanları var. Malta açık bir politika izliyor ve sahadaki farklılıkları olan oyuncuları bir araya getirmeye çalışıyor." diye konuştu.

Muscat, öğleden sonraki iş forumunda iki ülke arasındaki ticari ortaklığı güçlendirmeye odaklanacaklarına dikkati çekerek, "Malta ve Türkiye karşılıklı yatırımlara sahip, ikili bazda iyi ilişkileri olan ülkeler. Malta, şu anda Türkiye’nin 2 stratejik iktisadi yatırımına sahip olacak. Bunlardan biri Malta serbest liman projesi, bir diğeri de Valletta’daki kruvaziyer gemileri hatları üzerine. Bu ikisi Malta’daki Türk yatırımları için önemli girdiler olacak." ifadelerini kullandı.

- Vize serbestisi süreci

Türk vatandaşlarının AB’ye vizesiz girişi konusunda Malta’nın yaklaşımı sorulan Muscat şu yanıtı verdi:

"Mart ayı başında, AB Komisyonu tarafından AB ile Türkiye arasında geçen yıl varılan anlaşmaya ilişkin rapor açıklanacak. Bu konuda samimi olacağım. Darbe teşebbüsü öncesine kadar durum iyiydi. Türkiye’deki durumu anlıyorum. Darbe teşebbüsüne maruz kalmış, terör ve bunlara bağlı sorunlarla mücadele eden bir hükümet var. Bu konuda 71 kriterden kritik 7’si beklemekte. Bu önemli 7 kriter arasında terörle mücadele yasasının yorumlanması gibi konular var. Yeterince karışık konular. Bizim dönem başkanlığımızdaki hedefimiz ilerleme sağlamak."

Başbakan Muscat, Gümrük Birliği üzerine de ilerleme sağlanabileceğini umduğunu ve bu sürecin de tıkanmadan devam etmesi gerektiğini vurguladı.

- 15 Temmuz’daki darbe girişimi

Darbe girişiminin ardından Türkiye’deki gelişmelere yönelik bir soru üzerine Malta Başbakanı, şunları kaydetti:

"Bu süreci de ele aldık. Demokratik seçilmiş bir hükümete yönelik eylem söz konusu. Malta’nın bu konudaki pozisyonu AB’nin pozisyonu ile aynıdır. Bu da, demokratik seçilmiş hükümetin desteklenmesi, onun yanında yer almaktır. İfade özgürlüğü önemli bir unsur. Bu süreçte suçlamadan ziyade daha fazla iş birliği içerisinde olmalıyız. Birbirimizi daha iyi anlamalıyız. AB’nin, Malta’nın tutumu tamamen ifade özgürlüğünün yanında olmaktır ve aynı zamanda tüm darbe girişimlerinin karşısında olmaktır.”

Yorumlar