Yıldırım, medya temsilcileriyle bir araya geldi

- Başbakan Yıldırım: (3) - "Uluslararası piyasadan da iç piyasadan da olumlu mesajlar geliyor. Nakit, sermaye ihtiyacı doğarsa bunun da çözümü var. Merkez Bankası şartlar icap ettirdiği zaman gereken adımları atar. Gerek özel sektörün gerek kamunun borç yükümlülüğünün yerine getirilmesi adına elimizde başka araçlarımız da var. İhtiyaç olduğunda hepsi adım adım devreye girer. Her şey yolunda" - "(Bankaların durumu) Artık önümüzde seçim de yok. Öngörülemeyen bir süreç de olmadığı için rahat rahat uzun vadeli planlarını, yatırımlarını yapabilirler. Birçok gösterge olumlu yönde gidiyor. Dövizle, borsayla ilgili sanayi üretimi artışı, tüketici güven endeksi, birçok gösterge hep lehte" - "Bu ziyarete (Alman heyetinin İncirlik Üssü ziyareti) katılacaklar arasında ülkemiz aleyhinde keskin faaliyette bulunanlar olabilir. Varsa onlarla ilgili bir çekincemiz var. O değerlendirilecek"

Google Haberlere Abone ol
Yıldırım, medya temsilcileriyle bir araya geldi

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, uluslararası piyasadan da iç piyasadan da olumlu mesajlar geldiğini belirterek, "Nakit, sermaye ihtiyacı doğarsa bunun da çözümü var. Merkez Bankası şartlar icap ettirdiği zaman gereken adımları atar. Gerek özel sektörün gerek kamunun borç yükümlülüğünün yerine getirilmesi adına elimizde başka araçlarımız da var. İhtiyaç olduğunda hepsi adım adım devreye girer. Her şey yolunda." dedi.

Başbakan Yıldırım, dün Çankaya Köşkü'nde medya temsilcileriyle bir araya geldiği iftar programında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Yıldırım, bir basın mensubunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel dönüşünde Almanya Şansölyesi Angela Merkel'e "Siz, İncirlik'i ziyaret edecek siyasetçilerin listesini gönderin. Eğer içlerinde terörist yoksa biz kabul ederiz." yönündeki açıklamasını anımsatarak, böyle bir listenin gelip gelmediğine ilişkin sorusu üzerine, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in pazartesi günü gerçekleştireceği ziyarette bu konunun da gündem maddelerinden biri olduğunu söyledi.

İncirlik Üssü'nü ziyarete bir teröristin katılmasının asla söz konusu olamayacağını vurgulayan Yıldırım, "Bu ziyarete katılacaklar arasında ülkemiz aleyhinde keskin faaliyette bulunanlar olabilir. Varsa onlarla ilgili bir çekincemiz var. O değerlendirilecek." diye konuştu.

- Almanya ile ticari ilişkiler

Başbakan Yıldırım, bir basın mensubunun, "Hükümet olarak Anadolu Ajansı fiyatlarını indirdiniz, teşekkür ediyoruz. RTÜK payları yarı yarıya indirildi. Bir tek TÜRKSAT uydu ücretleri ile ilgili de bir katkınız olursa memnun oluruz, Anadolu medyası adına." şeklindeki sözleri üzerine, "Merak etmeyin, orada da bir çalışma var. İnşallah orada da kısmi bir iyileşme olacak." dedi.

Yıldırım, otomotiv yan sanayisinin Almanya'daki markalara da iş yaptığı anımsatılarak, Alman firmalarından söz konusu sanayicilere "Kusura bakmayın sizinle ilişkilerimiz iyi, bugüne kadar sıfır hatayla çalıştık ama bundan sonra, aradaki sıkıntılardan dolayı, birkaç yıl çalışamayacağız." yönünde mektupların gittiğinin belirtilmesi ve bununla ilgili Almanya veya Avrupa ülkeleriyle temasların olup olmadığının sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Tabii ki hükümetler düzeyindeki gerginlik vatandaşlar düzeyine de yansıyor, ister istemez. Orada da bir olumsuz hava oluşuyor ama gerek Türkiye gerekse Almanya kamuoyunda makul çoğunluğun arasında bir sorun yok. Buradaki gerginlik yapay. Biraz konjonktürel sebeplerden, Almanya seçimleri var, onu etkilediğini düşünüyorum, biraz da bizim kampanya döneminde yaşadıklarımız var ama bütün bunlar ilişkilerimize kalıcı bir hasar vermemeli. Bu düşünce bizde de var, Almanya yönetiminde de var. Dolayısıyla Almanya ile ticari ilişkilerimizin olumsuz yönde etkileneceğini öngörmüyoruz. Yani bunun kolay alınacak bir karar olmadığını da biliyoruz. Bundan Almanya da ciddi anlamda olumsuz etkilenir. Tabii ki bizim üreticilerimiz de etkilenebilir."

- "Birçok gösterge olumlu yönde gidiyor"

Başbakan Yıldırım, bir basın mensubunun Kredi Garanti Fonu (KGF) ile ilgili olarak piyasaya ciddi bir para çıkışı olduğu fakat bankaların "Cepte para kalmamasına" ilişkin endişeleri bulunduğunu belirterek "Bununla ilgili Merkez Bankası devreye girer mi? Merkez Bankası özel sektör borçlarının hafifletilmesi konusunda devrede olabilir mi?" şeklindeki sorusuna karşılık da bankalarla ilgili bir sıkıntının bulunmadığını kaydetti.

Bankaların sermaye yeterlilik oranlarının rekor seviyede olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Asıl, KGF teminatlı kredi kullanımı olmasaydı o zaman büyük sıkıntı yaşayacaklardı. Takibe düşen kredilerin miktarı artacaktı, firmalar nakit sıkıntısından batmayla karşı karşıya kalacaklardı. Bütün bu tedbirler alındı ve işler yoluna girdi. Artık önümüzde seçim de yok. Öngörülemeyen bir süreç de olmadığı için rahat rahat uzun vadeli planlarını, yatırımlarını yapabilirler. Birçok gösterge olumlu yönde gidiyor. Dövizle, borsayla ilgili sanayi üretimi artışı, tüketici güven endeksi, birçok gösterge hep lehte." değerlendirmesini yaptı.

Başbakan Yıldırım, uluslararası değerlendirme kuruluşlarının, IMF'in Türkiye'nin büyüme oranlarını olumlu yönde revize ettiğini anımsatarak, şu ifadeleri kullandı:

"Uluslararası piyasadan da iç piyasadan da olumlu mesajlar geliyor. Nakit, sermaye ihtiyacı doğarsa bunun da çözümü var. Merkez Bankası şartlar icap ettirdiği zaman gereken adımları atar. Orada bir tereddüt yok ama başka tedbirlerimiz de var. Yani gerek özel sektörün gerek kamunun borç yükümlülüğünün yerine getirilmesi adına elimizde başka araçlarımız da var. İhtiyaç olduğunda hepsi adım adım devreye girer. Her şey yolunda."

(Bitti)

Yorumlar