Yerli Uçak Motorunda Son Aşamaya Gelindi

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ, 2023'te 345 milyon dolarlık ihracatın ardından 2024 hedefini 445 milyon dolara yükseltti. Genel Müdür Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, yerli uçak motoru gelişmelerini ve savunma sanayiindeki global başarıları paylaştı.

Google Haberlere Abone ol
Yerli Uçak Motorunda Son Aşamaya Gelindi

 

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), savunma ve havacılık sektöründe Türkiye'nin gurur kaynaklarından biri olmaya devam ediyor. Genel Müdür Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, Antalya'daki Belek Turizm Merkezi'nde düzenlenen "Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı"nda önemli açıklamalarda bulundu. Akşit, 2023'te gerçekleştirdikleri 345 milyon dolarlık ihracatın 2024'te 100 milyon dolar artışla 445 milyon dolara ulaşmasını hedeflediklerini belirtti.

Akşit, Türkiye'nin kendi uçak motorunu geliştirme noktasında önemli bir aşama kaydettiğini ifade etti. "Uçak motorumuz bitmeye yakın. Savunma Sanayii Başkanlığımız gerekli duyuruyu yapacaktır. Yakın zamanda çalıştıracağız" diyerek, yerli uçak motoru konusunda heyecanlandıran bilgiler verdi.

İHA MOTORLARINDAKİ TEKNOLOJİK ÜSTÜNLÜK

TUSAŞ, özellikle İHA motorları konusunda dünya çapında rekabet edebilecek bir teknolojik üstünlüğe sahip. Akşit, "Rakiplerimize göre yüksek teknoloji ile İHA motorlarını üretiyoruz. Dünyada rakiplerimiz var ama bizim motorumuz gerçekten çok güçlü ve hepsinden daha iyi" şeklinde konuştu.

YURT İÇİ VE YURT DIŞI BAŞARILAR

TEI'nin geliştirdiği motorlar, yurt içinde Baykar ve Aksungur gibi önemli projelerde kullanılıyor. Akşit, "Aksungur bizim motorumuzla seri imalata girmek üzere. Bu yıl içinde envantere de alınarak ordumuzun kullanımına bizim motorumuzla girecek" dedi. Yurt dışında ise yüksek teknoloji ürünlerinin büyük ilgi gördüğünü, 2023'te elde edilen ihracat başarısının ardından, 2024'te ihracat hedeflerinin daha da yükseltildiğini vurguladı.

TEI, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine büyük önem veriyor. Akşit, Türkiye'nin ilk tek kristal türbin kanadını ürettiklerini ve bu ürünün yurt dışındaki benzerlerinden daha iyi performans gösterdiğini belirtti. Ayrıca, TEI-PD180-ST ve TEI-PD225 motorları üzerinde çalışmaların devam ettiğini ekledi.

Yorumlar