Yerli otomobilin hangi ilde üretileceği belli oldu

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu tarafından üretilecek olan yerli otomobille ilgili ayrıntıları içeren Cumhurbaşkanlığı kararı resmi gazetede yayımlandı. Kararda otomobilin üretileceği ilin Bursa olacağı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Yerli otomobilin hangi ilde üretileceği belli oldu

Anadolu Grubu, BMC, KÖK Grubu, Turkcell Grubu, Zorlu Holding ve TOBB gibi ortaklardan oluşan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu tarafından üretilecek olan yerli otomobil üretimiyle ilgili ayrıntıları içeren Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan karara göre yerli otomobilin üretileceği ilin Bursa olacağı belirtildi. Karara göre, fabrikaya yatırım yer tahsisi, KDV istisnası, alım garantisi gibi destekler devlet tarafından sağlanacak. Öte yandan 2020 yılında tam kapasite faalyete geçmesi beklenen üretim tesisinde 4323 kişi istihdam edilecek. Bu kişilerin 300'ü nitelikli personel olacak.

İlk üç modelinin ardından otomobilin toplamda 5 ayrı modelde üretilmesi ve yıllık üretim kapasitesinin 175 bin olması hedefleniyor.

YERLİ OTOMOBİL ÜRETİMİNE DEVLET DESTEĞİ SAĞLANACAK

Bursa'da üretilmesi planlanan yerli otomobil üretimine ilişkin detaylar da netlik kazanmaya başladı. Elektrikli olaması beklenen yerli otomobilin üstlenici firmasına alım garantisi dâhil pek çok devlet desteği sağlanacak.

YATIRIMIN TOPLAM TUTARI 22 MİLYAR LİRA

Yatırımın süresi, başlangıç tarihi olan 30 Ekim 2019 tarihinden itibaren 13 yıl olarak belirlendi. Bu süre içerisinde 5 ayrı modelden yılda 175 bin otomobilin üretilmesi öngörülüyor.

Belirlenen hedefin süre içerisinde tamamlanamaması halinde ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca sürenin yarısı kadar daha ek süre tanınabilecek. Yatırımın toplan tutarı ise 22 milyar lira olarak tespit edildi.

30 BİN OTOMOBİLLİK ALIM GARANTİSİ VERİLDİ

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu tarafından gerçekleştirilecek olan yatırıma, devlet tarafından 30 bin otomobillik alım garantisi verildi. Garanti çerçevesinde, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafından 31 Aralık 2035 tarihine kadar 30 bin elektrikli otomobil alınacak. Öte yandan, yerli otomobil için pek çık firmada alım garantisi verdi.

Yorumlar