Yerli otomobile milli batarya

Türkiye’nin yerli otomobil üretim ortaklarından Zorlu Holding, Çinli GSR Capital ile enerji depolama bataryaları alanında 4,5 milyar dolarlık yatırım için anlaştı.

Google Haberlere Abone ol
Yerli otomobile milli batarya

Yerli otomobilin üretim ortaklarından olan Zorlu Holding, Çinli GSR Capital ile enerji depolama bataryalarına yönelik toplamda 4,5 milyar dolarlık yatırım için iş birliği anlaşması imzaladı. Telefondan elektrikli ev eşyalarına varan geniş bir alana hitap edecek 25 bin megavat kapasiteli batarya fabrikasıyla 500 bin adet elektrikli araca da batarya sağlanacak. Dev yatırım 4 bin kişiye de ekmek kapısı olacak.

Türkiye’nin otomobili’ni yapacak babayiğitlerden olan Zorlu Holding, geleceğin petrolü olarak tanımlanan pil teknolojisinde Türkiye’yi küresel pazarlarda öne çıkaracak, stratejik bir ön anlaşmaya vardı. Dünyada birçok ülkede elektrikli otomobiller, temiz enerji, dijital Finansal Platformlar Biyo-teknoloji gibi alanlarda faliyet gösteren Çinli GSR Capital ile yapılan iki farklı ortaklığa imza atan Zorlu Holding, 2023 yılına kadar toplam 4,5 milyar dolarlık yatırım yapacak. Bu anlaşma ile GSR Capital, Zorlu Grubu şirketlerinden Vestel ile elektrikli otomobiller ve enerji depolama pillerine yönelik yüzde 50 ortaklıkla kurulan 25 bin megavatlık kapasiteli batarya fabrikasıyla 500 bin adet elektrikli araca batarya sağlanacak.

TÜRKİYE VE ÇİN’E AR-GE MERKEZİ

Anlaşma kapsamında iki grubun malzeme,mekanik ve yazılım alanlarında Türkiye ve Çin’de AR-GE merkezleri kurması hedefleniyor. GSR Capital ayrıca, Zorlu Holding’in grup şirketlerinden Meta Nikel’e yüzde 50 ortak olacak. Söz konusu anlaşmanın İstanbul’daki imza töreninde konuşan Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, gazetecilerin “500 bin adetlik aracın içinde yerli otomobilde olabilir diyor musunuz?” sorusu üzerine şu açıklamayı yaptı: “Biz bu yolculuğa üç sene önce çıktık. Bataryayı Türkiye’de nasıl üretebiliriz diye çalıştık. Yerli otomobilin başlangıcı 6-7 aylık bu konuda şu an için öyle bir şey yok. Çünkü böyle işler 3-4 ayda olmuyor. Ancak her türlü müşteri hedefimizde. Yerli otomobil için başlanmış bir şey değil. Tamemen öncesi var. Sadece otomobili hedeflemiyoruz. Enerjinin de depolanmasını düşünüyoruz. Evlerde ilerleyen zamanlarda çok batarya olacak. Bunun çok kullanım alanları olacak.”

AVRUPA İÇİN ÖNCÜ YATIRIM

Dünyada elektrikli otomobilin hızla ilerlediğini söyleyen Yüngül, İsveç, Norveç ve Hollanda gibi ülkelerin 2023’ten itibaren elektrikli araba sürmeye başlayacaklarını belirtti. Bundan yola çıkarak, 500 bin adet araçlık kapasitenin 2030 yıllarında çok daha fazla olacağı öngörüsünde bulunan Yüngül, şöyle devam etti: “Bu bir başlangıç. Şimdi bizim şöyle bir avanatjımız var. Şu anda dünyadaki elektrikli arabalara baktığınız zaman, en fazla gelişme Çin’de oldu. Bizim ortaklığımız da bu konuda Çin’in en önde gelen firmaları. Şu an Avrupa’da pil yatırımı da yok. Bunun öncülerinden biri olacağız. Büyük bir pazar. Yani 500 bin rakamı yerli piyasada da olmayacak mı? Tabii ki olacak. Otobüsler, kamyonlar, ufak ticari araçlar dönüşecek. Tüm dünyada pilin ikinci fazı otomobildir. Üçüncü fazı da enerjidir. Tüm dünya yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyor.”

ÇİNLİ DEVDEN YENİ YATIRIMLAR GELECEK

GSR Capital Eş-başkanı Jianghua Su, Türkiye’de daha çok iş fırsatları aramaya devam ettiklerini bildirerek burada ofis kurma fikrinden uzak olmadıklarını, başka alanlara da yatırım yapacaklarının sinyalini verdi. Su, Türkiye’nin dünyanın en büyük pil ve AR-GE merkezi konumunda olduğunu ifade ederek, Zorlu ile ortaklaşa bu kadar büyük bir stratejik yatırım yapmalarının sebeblerini şöyle sıralıyor: “İyi bir yatırım ortamına ve kaliteli işgücüne sahip. Geleceğe yönelik yeni enerji alanında önemli gelişmeler var. Türkiye’nin geleceğine güveniyoruz. Sanayi zincirlemesinde, pil, batarya, nikel-kobalt molekülüne, güçlü üretim ve entegrasyonuna sahip. Türkiye elektrikli otomobili dünyada en iyi geliştirecek ülkelerden biri.”

Yorumlar