Yerel medyaya "bağımlılık farkındalığı" eğitimi

- Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Akarca: - "Türkiye'nin bölünmesi, parçalanması için bu enerji kaynaklarında gözü olanlar, uyuşturucu kaçakçılarıyla da el ele vererek neler yapabileceklerini hep birlikte planlıyorlar. Ondan dolayı PKK, FETÖ, DHKP-C, şu, bu, bir sürü bela açılıyor. Bir sürü illegal örgütle terör örgütleriyle Türkiye mücadele etmek zorunda kalıyor" - Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Yılmaz: - "Bugün bizim ülkemizde, illegal bir maddeyi deneme oranları yaklaşık yüzde 2,7-3 civarında. Bunu rakamlara vurduğunuzda yaklaşık 3 milyon kişinin Türkiye'de bağımlılık riskiyle yüz yüze olduğunu, yani bir deneme evresi geçirdiğini söyleyebiliriz"

Google Haberlere Abone ol
Yerel medyaya "bağımlılık farkındalığı" eğitimi

ANKARA (AA) - Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca, "Türkiye'nin bölünmesi, parçalanması için bu enerji kaynaklarında gözü olanlar, kaçakçılarıyla da el ele vererek neler yapabileceklerini hep birlikte planlıyorlar. Ondan dolayı PKK, FETÖ, DHKP-C, şu, bu, bir sürü bela açılıyor. Bir sürü illegal örgütle terör örgütleriyle Türkiye mücadele etmek zorunda kalıyor." dedi.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ile Türkiye Yeşilay Cemiyetince, Türkiye'nin çeşitli illerinden yerel medya mensuplarının katılımıyla "Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimi" düzenlendi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Savaş Yılmaz, bir otelde gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, uyuşturucuyla mücadele konusunda verilen eğitimler ve teşkilatlanma çalışmalarını anlattı.

Yurt dışında da 34 ülkede Yeşilay kurduklarını belirten Yılmaz, bunları merkezi İstanbul'da olan bir federasyon çatısı altında birleştirdiklerini ifade etti.

Yılmaz, yapılan projelerin kamuoyuna duyurulması ve farkındalık oluşturulmasında tanıtım ve iletişimin önemli olduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Bugün bizim ülkemizde, illegal bir maddeyi deneme oranları yaklaşık yüzde 2,7-3 civarında. Bunu rakamlara vurduğunuzda yaklaşık 3 milyon kişinin Türkiye'de bağımlılık riskiyle yüz yüze olduğunu, yani bir deneme evresi geçirdiğini söyleyebiliriz. Bu rakam, çok büyük bir rakam. Birçok Avrupa ülkesinin nüfusunun yarısı belki de tamamı."

- "Her 10 çocuktan biri illegal bir maddeyi deniyor"

Gençlerin uyuşturucu kullanımında çok önemli bir risk grubu olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bizim sahalarda yaptırdığımız bazı araştırmalara göre de gençlerde bu trendin gerçekten arttığını görüyoruz. Bugün İstanbul'da liselerde yapılmış bir araştırma da her 10 çocuktan birinin illegal bir maddeyi denediğini gösteriyor." dedi.

Yılmaz, bağımlı bir bireyle 24 saat geçirmenin ailede de travmatik sorunlara yol açabildiğini dile getirerek yapılacak haberlerde bu konunun toplumsal bir sorun olduğunun unutulmamasını istedi.

Bu meseleye sadece haber gözüyle değil anne, baba, kardeş, amca gözüyle bakılmasını da isteyen Yılmaz, özellikle gençlerde madde kullanımı tetikleyen en önemli nedenin "merak" olduğuna, bu yüzden merak uyandıracak haberlerin yapımından kaçınılması gerektiğina işaret etti.

- Yerel basının bilinçlendirilmesi

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Akarca da Yeşilayın öncülüğünde çok büyük bir mücadeleye girdiklerini bildirdi.

Türkiye'nin enerji kaynaklarının, Ortadoğu'daki geçiş noktası üzerinde bulunması ve coğrafi konumu nedeniyle dünyanın ilgisini üzerinde topladığını dile getiren Akarca, ülkenin aynı zamanda uyuşturucu kaçakçılarının en çok kullandıkları yol üzerinde yer aldığını belirtti.

Yıllardır mücadele edilen PKK'nın en büyük gelir kaynağının uyuşturucu olduğunu ifade eden Akarca, şöyle konuştu:

"Uyuşturucu kaçakçılığından para kazanıp bunu silaha dönüştürüp, yıllardır devletimizin, bizlerin başına musallat olan bir örgüt. Türkiye'nin bölünmesi, parçalanması için bu enerji kaynaklarında gözü olanlar, uyuşturucu kaçakçılarıyla da el ele vererek neler yapabileceklerini hep birlikte planlıyorlar. Ondan dolayı PKK, FETÖ, DHKP-C, şu, bu, bir sürü bela açılıyor. Bir sürü illegal örgütle, terör örgütleriyle Türkiye mücadele etmek zorunda kalıyor."

Akarca, Türk halkının manevi değerlere düşkünlüğü ve yatkınlığının uyuşturucu kullanımında en büyük tedbir olarak ortaya çıktığına dikkati çekerek "Uyuşturucuya karşı duyarlı olan kesim bizde eğer 2-3 milyon kişiyse bu rakam Avrupa'da, Amerika'da, diğer birçok ülkede çok büyük rakamlardır." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'da sosyal yapının bozulmaya başladığına dikkati çeken Akarca, içkiye olan düşkünlüğün, bunun neden olduğu boşanmaların arttığını, birçok ülkede uyuşturucuyla başa çıkılamadığını söyledi.

Yeşilayın yaptığı çalışmalarla, uyuşturucuyla mücadele konusunda önemli katkılar sağladığını söyleyen Akarca, yapılan çalışmalar ve eğitimler sonucunda ve yerel basının da bu konuda bilinçlenmesiyle uyuşturucu kullanım rakamlarının çok daha aşağılara çekileceğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik de hükümetin uyuşturucuyla mücadele konusunda yaptığı çalışmaları aktardı.

Eğitim, gün içerisinde 4 ayrı oturumda devam edecek.

Yorumlar