"Yerel basında İnternet Haberciliğinin İyileştirilmesi Projesi"

İSTANBUL (AA) - Basın İlan Kurumu (BİK) ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) iş birliği kapsamında, Zonguldak'ta yayın yapan yerel basın çalışanlarına, internet haberciliğinin iyileştirilmesi konusunda eğitim verilecek. BİK'ten...

Google Haberlere Abone ol
"Yerel basında İnternet Haberciliğinin İyileştirilmesi Projesi"

İSTANBUL (AA) - Basın İlan Kurumu (BİK) ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) iş birliği kapsamında, Zonguldak'ta yayın yapan yerel basın çalışanlarına, internet haberciliğinin iyileştirilmesi konusunda eğitim verilecek.

BİK'ten yapılan açıklamada, BİK Proje Geliştirme Grubu'nun katkılarıyla 17-18 Ekim'de Zonguldak İl Kültür Turizm Müdürlüğü salonundaki eğitime, ilde yayın yapan yerel gazete çalışanlarının katılacağı belirtildi.

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla elektronik yayın yapan dijital gazete sayısının 20 binlere ulaştığının tahmin edildiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu durum, dijital gazeteciliğin, geleneksel basılı gazeteciliği geride bırakacak bir kitle iletişim aracı olacağını gösteriyor. Ülkemizde hemen hemen tüm ulusal gazeteler, televizyonlar, radyolar, yerel medya unsurları, artık internet siteleri ve mobil platformlar üzerinden gazetecilik faaliyetlerini yürütüyor. Haber farklı ortamlarda değişik biçimlere bürünse de amacı her zaman bilgi vermek olan bir kavram. Ancak internetin ve habercilikte yaşanan dijital dönüşümün tam olarak anlamlandırılabilmesi, elektronik ortamda haberin sunumundaki farklılığın ve internetin teknik açıdan haberciliğe getirdiği yeniliklerin ortaya konabilmesi için, bazı bilgilerin yenilenmesi ve internet gazeteciliğinin temel noktalarının bilinmesi gerekiyor."

BİK'in, resmi ilanların yerel yazılı basın kuruluşlarına dağıtımını gerçekleştirirken bazı göstergeleri baz aldığı hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bunlardan biri de her yazılı gazetenin bir internet sitesinin olması. Yapılan incelemelerde internet haber sitelerinin haber dillerinin dijital ortama uygun olmaması, sitelerin içerik bakımdan zayıf olması, grafik ve tasarımının istenen seviyeden düşük olması, site içeriğinin karışık olması ve gözü yorması gibi eksiklikler tespit edilmiş. Yerel yazılı basının dijital ortamda var olabilmesi, yayın yaptığı bölgeyi dijital ortamda ve uluslararası mecrada daha iyi temsil edebilmesi için, online gazetecilik konusunda tespit edilen bu eksikliklerinin giderilmesi gerekmekte. Basın İlan Kurumu, ilk kez Zonguldak'ta yerel gazete işletmelerine internet haberciliği eğitimi vererek pilot bir uygulama başlatacak. Benzeri uygulamalara kurumun şubesi bulunan diğer illerde de devam edilecek ve internet haberciliği eğitiminin yaygınlaşması sağlanacak."

Eğitime, Zonguldak'ta yayın yapan resmi ilan yayınlama hakkı olan gazetelerin 20 temsilcisinin katılacağı kaydedildi.

Yorumlar