Yeni Zelanda'da Bill English dönemi

- Düşünce kuruluşu Yeni Zelanda Girişiminin yöneticisi Hartwich: - "English'in 26 yıllık milletvekilliği tecrübesi ve süreçte edindiği derin siyasi deneyim başbakanlık görevine hazır olduğunun kanıtıdır"

Google Haberlere Abone ol
Yeni Zelanda'da Bill English dönemi

MELBOURNE (AA) - Yeni Zelanda'da faaliyet gösteren düşünce kuruluşu Yeni Zelanda Girişiminin yöneticisi Dr. Oliver Hartwich, ülkenin 39. Başbakanı seçilen Bill English'in, görevinde başarılı olacağını söyledi.

AA muhabirine konuşan Hartwich, ülkede 2008'den bu yana başbakanlık koltuğunda oturan John Key'in ani istifasının üzerine iktidardaki Ulusal Parti içinde yapılan oylamayla parti liderliği ve başbakanlığa seçilen English'in başbakanlık için uygun isim olduğunu ifade etti.

"Ülkeye verebileceğim her şeyi verdim." diyerek başbakanlıktan istifa eden Key'in çok popüler bir siyasetçi olduğunu belirten Hartwich, eski başbakanın arkasındaki ismin, kabinesinde Maliye Bakanı olarak görev yapan English olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Key'nin geçmişte ulusal hükümetin ayrılmaz bir parçası olarak çalıştığını kaydeden Hartwich, "Key ile English arasında çok açık bir iş bölümü vardı. Bill English, entelektüel kapasitesiyle politika yapıcı ve stratejist olarak hükümete önemli katkılarda bulundu." dedi.

- "John Key pazarlama dehasıydı"

Önceki hükümetin başarısını, English'in fikirleri ile Key'in pazarlama gücüne bağlayan Hartwich, "John Key tam bir pazarlamacıydı. English'in fikrilerini alıp bunları kamuoyuna tanıtarak popülerleşen bir pazarlama dehasıydı." ifadesini kullandı.

English'in Key'nin arkasındaki isim ve politikalarının üreticisi olarak bundan sonraki görevini de başarlı şekilde sürdüreceğini anlatan Hartwich, "English'in 26 yıllık milletvekilliği tecrübesi ve süreçte edindiği derin siyasi deneyim başbakanlık görevine hazır olduğunun kanıtıdır." diye konuştu.

English'in kabinesinde büyük değişiklikler olmayacağına işaret eden Hartwich, bir önceki kabinedeki bazı bakanların yeni kabinede de yer aldığını söyledi.

Key hükümetinin son 3 yılda konut fiyatlarındaki hızlı artışı kontrol edemediğini, English'in bu konuda çözüm üreterek kendini gösterebileceğini kaydeden Hartwich, "Açıkçası konut fiyatlarındaki artış Key hükümetinin en büyük başarısızlığı. Muhtemelen English, farklı bir yönetim stratejisi izleyerek bir önceki hükümetle farkını ortay koyacaktır." dedi.

- "Yeni Zelanda'nın dış politikası değişmez"

English hükümetinin, dış politikada herhangi bir değişikliğe gitmesine ihtimal vermediğini belirten Hartwich, "Dış politikada kayda değer bir değişiklik yapılması için bir neden görmüyorum." ifadesini kullandı.

Hartwich, Kasım 2017'de yapılacak genel seçime ilişkin, halk nezdinde popülaritesi çok yüksek olan Key'in yokluğunda Ulusal Partinin oy oranını korumakta zorlanabileceğini dile getirerek "Bu popülerlik başarılması kolay bir şey değil ve English'in o noktaya varması için biraz daha çalışması gerekecek." şeklinde konuştu.


Yorumlar