Yeni Tehlike: Arızalı Beyinler Salgını

Uzmanlar koronavirüs salgınından sonra önlem alınmaması halinde büyük bir tehlike olarak görülen "Arızalı Beyinler Salgını"nın başlayacağını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol
Arıza Beyinler Salgını

Hürriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Kovid-19 pandemisinde ruhsal çöküntülere dikkat çekerek, "ARIZALI BEYİNLER" probleminin bizi beklediğini söyledi: "Eğer bu PANDEMİ MESELESİNE bir an önce "Dur" diyemezsek, bugün yaşadıklarımız değil, yarınki sağlık kayıplarımız da büyüyecek. İşte bu nedenle "ARIZALI BEYİN" meselesine ayrı bir başlık açmamızda ve konuya biraz daha odaklanmamızda yarar var."

İşte Osman Müftüoğlu'nun "Beynimiz arızaya mı geçti" adlı yazısından o bölüm;

Pandemi sürecinde çok sık tekrarladığımız tavsiyelerden biri de şu oldu: "Duygularınızı iyileştirip olumlu bir bakış açısı geliştirin; hafızanızı güçlendirip bilişsel performansınızı olabildiğince yükseltin!"

Bu çok önemli tavsiyemiz maalesef yoğun pandemi gündeminin gölgesinde kaldı; beyinlerimiz, daha doğrusu ruhsal yaşamımız da pandemiden nasibini aldı, almaya da devam ediyor. Kısacası sözü çok fazla uzatmaya gerek yok. Pandeminin oluşturduğu insani hasarlardan biri de "ARIZALI BEYİNLER" oldu. Peki, sonuç mu?

ÖNEMLİ! YENİ BİR SORUN: ARIZALI BEYİN

Pandemide "uykusuzluk, depresyon, obezite salgınlarına" ek olarak bizi bekleyen yeni bir sorun var: ARIZALI BEYİN SALGINI.

Sinsice ilerleyen bu muazzam salgının, "pandemideki psikiyatrik sorunların sayısını arttıracağından, kaygı bozukluğu, takıntılar, depresyon dahil pek çok ruhsal soruna zirve yaptıracağından, çocuklarımızda IQ kaybını, yaşlılarımızda bellek zayıflamasını hızlandıracağından" korkan bilim insanlarının sayısı oldukça fazla. Üzülerek belirteyim, metilfenidat gibi uyarıcı ilaçlar kullanan çocuklar, gençler ve yetişkinlerin sayısı artıyor. Zira dikkat dağınıklığı meselesi neredeyse uçuşa geçmiş durumda. Sağlık uzmanları, çocuk ve ergenlerdeki öğrenme güçlüklerinden ciddi ölçüde rahatsızlar. Nörologlar ise "Eğer böyle giderse Alzheimer hastalığı önümüzdeki günlerde en hızlı büyüyen sağlık sorunlarından biri olacak" diye korkuyorlar. Kısacası eğer bu PANDEMİ MESELESİNE bir an önce "Dur" diyemezsek, eğer onu küresel işbirliğiyle bir an önce başımızdan defedemezsek sadece bugün yaşadıklarımız değil, yarınki sağlık kayıplarımız da büyüyecek. İşte bu nedenle "ARIZALI BEYİN" meselesine ayrı bir başlık açmamızda ve konuya biraz daha odaklanmamızda yarar var.

 

Yorumlar