"Yeni Sistem Büyük Türkiye" konferansı

- Hak-İş Genel Başkanı Arslan: - "Bizim gücümüzün önündeki en büyük engel sistemdir. İleride yaşanabilecek krizlerin önüne geçmek için halk oylamasında 'Evet' çıkması gerekiyor"

Google Haberlere Abone ol
"Yeni Sistem Büyük Türkiye" konferansı

KASTAMONU (AA) - Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Bizim gücümüzün önündeki en büyük engel sistemdir. İleride yaşanabilecek krizlerin önüne geçmek için halk oylamasında 'Evet' çıkması gerekiyor." dedi.

Arslan, Şerife Bacı Öğretmenevi'nde düzenlenen "Yeni Sistem Büyük Türkiye" konferansında yaptığı konuşmada, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasının önemine değindi.

Bugün yaşanan birçok sorunun temelinde mevcut anayasanın bulunduğunu belirten Arslan, yaşanan sorunların temel kaynağını darbecilerin, cuntacıların halka zorla dayattığı, toplumun yapılış sürecinde yer almadığı, meşruiyeti tartışmalı 82 Anayasa'sı olduğunu ifade etti.

Halk oylamasında mevcut anayasadaki bazı bölümlerin değiştirileceğini vurgulayan Arslan, "Bugün anayasa değişikliğini tartışırken, 'Biz devlet kurduk, bu devletin anayasası nasıl olmalı' gibi bir tablo ile karşı karşıya değiliz. Anayasa yaparken mevcut 82 Anayasası'na bakıyoruz, bunun bazı bölümlerini değiştiriyoruz. Yeni bir anayasa yapmıyoruz." diye konuştu.

Sistemin kendi kendine krizler ürettiğini, bunların devam edeceği endişesinden yola çıkarak değişikliğin üzerinde durduklarını anlatan Arslan, şöyle devam etti:

"Bugün 82 Anayasası'nın önümüze koyduğu cumhurbaşkanının yetkilerini korumaya devam edersek, Türkiye'de kaçınılmaz olarak krizler yaşanmaya devam ederiz. Bu krizler aynı hareketin içerisindeki insanlar olduğu zaman bile yaşanabilir. Türkiye'nin güçlü bir sisteme sahip olması gerekiyor. Benim ülkemin içeride dışarıda yeterince sorunları var. Bu ülke içeriden dışarıdan kuşatılmaya çalışılmış. Böyle bir ülkede, böyle bir coğrafyada güçlü bir ülke olmalı. Bizim gücümüzün önündeki en büyük engel sistemdir. İleride yaşanabilecek krizlerin önüne geçmek için halk oylamasında 'evet' çıkması gerekiyor."

Arslan, bir kısım siyasi hareketlerin "Yeni sistem gelirse cumhurbaşkanlığı makamına bizim oturma şansımız yok" diyerek endişe ve itirazları bulunduğunu savunarak, "Bence bunu açıkça söylemeliler. Toplum buna saygı gösterir. (Ben bu sistemde cumhurbaşkanı seçemeyeceksem burada yokum) diyebilirsiniz. Bunun ötesinde gerçekleri saptırmaya yönelik suçlamalar olmamalı." ifadesini kullandı.

Konferansta Sivil Dayanışma Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Kılıç, AK Parti Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Işıl İlgin Oktay da sunum yaptı.


Yorumlar