Yeni "Merkez" yönetiminden ilk karar geldi

Yeni Merkez Bankası yönetiminden ilk karar TL'yi güçlendirmek için atılan atım oldu. Alınan yeni kararla birlikte bir aydan uzun vadeli TL mevduat ve KKM hesapları için zorunlu karşılıklara 3 ayda bir faiz verilecek.

Google Haberlere Abone ol
Yeni "Merkez" yönetiminden ilk karar geldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türk Lirası'nın kullanımını teşvik etmek amacıyla bir dizi yeni karar alındı. Bu kararlar, Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ile Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de yapılan değişikliklerle Resmi Gazete'de yayımlandı.

Alınan kararlara göre, bir aydan uzun vadeli Türk Lirası mevduat ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için bankaların tesis etmek zorunda olduğu zorunlu karşılıklara üç ayda bir faiz ödenmesi öngörülüyor. Bu düzenleme ile parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, TL mevduatının payının artırılması ve KKM'den TL mevduata geçişin desteklenmesi amaçlanıyor.

DÖVİZ HESAPLARINDA DÖNÜŞÜM FIRSATI

Ayrıca, TCMB'nin aldığı bir diğer önemli kararla, 31 Ocak 2024 itibarıyla yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin bankalardaki altın, dolar, avro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonu hesapları Türk Lirası'na çevrilebilecek. Bu dönüşüm işlemleri, hesap sahiplerinin talepleri doğrultusunda ve belirlenen dönüşüm kurları üzerinden gerçekleştirilecek.

ZORUNLU KARŞILIK SİSTEMİNİN ROLÜ

Zorunlu karşılık oranı, bankaların Merkez Bankası'nda belirli bir oranda mevduat bulundurma zorunluluğunu ifade eder. Bu mekanizma, hem iflas riskine karşı bir koruma sağlar hem de para politikası uygulamalarında önemli bir araç olarak kullanılır. Zorunlu karşılıkların oranı, TCMB tarafından belirlenir ve bu oran, piyasa likiditesinin kontrolü gibi çeşitli amaçlar için ayarlanabilir. Zorunlu karşılık oranının artırılması daralmacı, azaltılması ise genişlemeci para politikası uygulamalarına örnek teşkil eder.

Yorumlar