Yeni itiraf: Arbedede değil planlı şekilde öldürüldü

Suudi Arabistan, Cemal Kaşıkçı'nın arbede sırasında öldüğü yönündeki itirafını savcı üzerinden değiştirerek, planlı şekilde öldürüldüğünü bütün dünyaya duyurdu. Öte yandan, Kral ve Prens tarafından kabul edilen Cemal Kaşıkçı'nın oğlu ABD'ye gitti.

Google Haberlere Abone ol
Yeni itiraf: Arbedede değil planlı şekilde öldürüldü

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluktan ‘çıkıp gittiği’ iddiası tutmayınca “İçeride arbede sırasında öldü” yalanına sarılan Suudi Arabistan yönetimi, olayın ‘önceden planlanmış cinayet olduğunu’ sonunda kabul etmek zorunda kaldı. Riyad Başsavcılığı, Kaşıkçı cinayetinin önceden planlanmış olduğunu açıkladı. Suudi Arabistan’ın Ekberiye televizyonuna konuşan Riyad kaynakları, Kaşıkçı’nın planlanmış bir cinayete kurban gittiği dünyaya ilan etti. Reuters ajansının Ekberiye TV’ye dayandırarak aktardığı habere göre Suudi Başsavcı, Türk ve Suudi yetkililerin Türkiye’de yürüttüğü araştırmalar sonucunda ortaya yeni bilgiler çıktığını ve bu doğrultuda yeni sonuçlara ulaşıldığını anlattı. Başsavcı, “Türkiye’den gelen bilgiler, Kaşıkçı davasındaki şüphelilerin cinayeti önceden planladığını gösteriyor” ifadesini kullandı.

KAHTANİ VE ASİRİ DIŞARIDA

Washington Post yazarı ünlü gazeteciyi İstanbul Başkonsolosluğu’nda vahşi biçimde öldüren suikast ekibinin gözaltında olduğu belirtilirken, Prens Muhammed bin Selman’ın en yakın adamları, cinayeti yönlendiren Suud bin Abdullah el-Kahtani ile Ahmed Assiri hakkında hâlâ bir işlem yapılmaması dikkat çekti. Kaşıkçı cinayetinin odağındaki Prens Selman ise vahşetin bedeli ödemek yerine babası Kral Selman bin Abdülaziz tarafından ‘istihbaratı yeniden yapılandıracak’ ekibin başına getirilmişti.

Riyad Başsavcılığı’nın ‘planlı cinayet’i kabul etmesi haberinin ardından Suudi Ekberiye TV, Prens Selman’ın istihbarat komitesinin ilk toplantısına başkanlık ettiğini duyurdu. Riyad’a bağlı resmi haber ajansı SPA’nın haberine göre ise Veliaht Selman başkanlığındaki ilk toplantı, ‘mevcut durumun değerlendirilmesi ve boşlukların belirlenmesi’ amacıyla gerçekleştirildi.

SIKIŞTIKÇA DOĞRULUYORLAR

Kral Selman bin Abdülaziz, Kaşıkçı cinayeti sonrası Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud bin Abdullah el-Kahtani ile Genel İstihbarat Başkan Yardımcıları Ahmed Asiri, Muhammed bin Salih er-Rumeyh, Refad bin Hamid el-Mihmadi ve Abdullah bin Halif eş-Şayi’yi görevden almıştı. Cinayetin hemen ardından “Kaşıkçı arka kapıdan çıkıp gitti” iddiasında bulunan Riyad yönetimi, ortaya çıkan deliller ve Türkiye’nin çabaları sonucu geçtiğimiz hafta Kaşıkçı’nın öldüğünü kabul etmiş, ancak bu kez ‘arbede’ yalanına sarılmıştı. Dün ise Riyad, bu beyanından da çark ederek, ünlü gazetecinin önceden planlı bir şekilde öldürüldüğünü kabul etti.

Merhum Cemal Kaşıkçı’nın oğlu Salih Kaşıkçı, ülkesi Suudi Arabistan’dan ayrılarak ABD’ye gitti. Riyad yönetimi, Kaşıkçı’nın düne kadar yurtdışına çıkmasına izin vermiyordu.

Yorumlar