Yeni evleneceklere ücretsiz SMA testi başlıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni evlenecek çiftlere ücretsiz SMA testinin pazartesiden itibaren aile hekimliklerinde başlayacağını açıkladı. Peki, SMA testi nedir, SMA taraması neden yapılır, kimlere yapılır, ücretsiz mi?

Google Haberlere Abone ol
Yeni evleneceklere ücretsiz SMA testi başlıyor

Türkiye'de hastalıklar konusunda en büyük sorun olan SMA hastalığıyla mücadele kapsamında çok önemli bir hamle yapıldı. SMA testi nedir, SMA taraması neden yapılır, kimlere yapılır, ücretsiz mi?

SMA hastalığıyla önleyici mücadele kapsamında, henüz yeni evlenmeye karar veren çiftlere SMA testi yapılmasına karar verildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan tarama programı, aile hekimliklerimizde bugün itibarıyla uygulamaya konuyor. 27 Aralık tarihinde laboratuvarda kan örneği kabulüne başlanacak. Milletimize hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

SMA testi nedir, SMA taraması neden yapılır, kimlere yapılır, ücretsiz mi?
SMA hastalığının tedavisi hem zor hem de nadiren sonuç veriyor.

 

SMA testlerini Sağlık Bakanlığı ücretsiz bir şekilde yapacak.

Sağlık Bakanlığı, evlenecek çiftlere, sinir hücrelerini etkileyen ilerleyici bir kas hastalığı olan Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığı riskine yönelik ücretsiz tarama başlattı.

Bakanlık, Türkiye’de her yıl ortalama 170 bebeğin bu hastalıkla dünyaya geldiği SMA’ya karşı yeni bir adım attı. “Evlilik Öncesi Ulusal SMA Taşıyıcı Tarama Programı” kapsamında kullanılacak 800 bin tarama kitinin alımı için düzenlenen ihale için yarın 11.00’e kadar teklif alınacak. İhale sürecinin ardından uygulamanın hızla hayata geçirileceği belirtilmişti.

Taşıyıcı çiftlerin belirleneceği tarama programı ilk kez Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Başkent Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilmişti. Uygulamayla nisan ayından bu yana sonuçları 21 günde elde edilen tarama testleri, yurt çapına yayılmış olacak. SMA’lı çocukların aileleri bugüne kadar Ankara’da 10’un üzerinde eylemle çocuklarının tedavi masraflarının karşılanmasının yanı sıra evlilik öncesi uygulanan tarama testlerine SMA’nın da dahil edilmesini talep etmişti.


 

SMA

Yorumlar