Yeni çağın en hızla büyüyen sektörü: Kargo

e-Ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte yeni çağın en hızlı büyüyen ve en çok ilgi duyulan alanı "kargoculuk" oldu. Türkiye'de kargo sektörü e-ticaretle birlikte katlanarak büyüyor.

Google Haberlere Abone ol
Yeni çağın en hızla büyüyen sektörü: Kargo

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yayımlanan Türkiye Posta Sektörü Pazar Verileri Raporu, posta sektörünün son yıllarda gösterdiği büyük gelişmeyi ortaya koydu. 2023'ün ilk yarısında, net satış gelirlerinin önceki yıla göre iki kat artarak 25,3 milyar lira seviyesine ulaştığı belirtildi.

SEKTÖRDEKİ YETKİLENDİRME VE GÖNDERİ HACİMLERİ

Raporda, sektörde yetkilendirilmiş işletmeci sayısının 46 olduğu, bu işletmecilere 52 yetkilendirme verildiği kaydedildi. Haberleşme gönderilerinin sayısı 220,3 milyon olarak belirtilirken, şehirlerarası gönderilerin tüm haberleşme gönderileri içerisindeki payı %84,8 olarak açıklandı. En çok teslimat yapılan iller sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya olarak sıralandı.

E-TİCARETİN SEKTÖRE ETKİSİ

E-ticaret hacmindeki artışın posta sektörüne yansıdığı vurgulandı. Sektörün 2019'daki 3,5 milyar lira olan net satış gelirinin, 2023'ün ilk yarısında 25,3 milyar liraya çıkarak yaklaşık 7 kat arttığı belirtildi. Özellikle Kovid-19 salgını döneminde e-ticaretin büyümesiyle sektörün gelirlerinde önemli bir artış yaşandı.

HABERLEŞME GÖNDERİLERİNDEN ELDE EDİLEN GELİR

Haberleşme gönderilerinden elde edilen gelirin, yıllık bazda %61 artarak 3,1 milyar lira olduğu kaydedildi. Şehir içi ve şehirlerarası kategorilerindeki haberleşme gönderilerinden elde edilen gelirlerde de artış görüldü.

HİZMET SAĞLAYICILARIN YATIRIMLARI

Kovid-19 salgını ve e-ticaretin büyümesinin etkisiyle, posta hizmet sağlayıcılarının yatırım bütçeleri arttı. Posta kolisi/kargosu gelirleri, 2019'da 6,5 milyar liradan, 2023'ün ilk yarısında 22,2 milyar liraya yükseldi. 

SEKTÖREL GELİŞİM VE YATIRIMLAR

Türkiye posta sektörü, son yıllarda kaydettiği büyümeyle dikkat çekiyor. Bu büyüme, posta trafiğinin artması ve e-ticaretin genişlemesiyle bağlantılı olarak, hizmet sağlayıcılarının yatırımlarında da artışa yol açtı. 2019'da 880 milyon lira civarında olan toplam yatırım miktarı, 2023'ün ilk yarısında 1 milyar 515 milyon lirayı aştı.

SEKTÖRDEKİ İSTİHDAM ARTIŞI

Türkiye genelinde faaliyet gösteren 9 bin 915 posta acentesi ve şubesi, sektörün genişlemesini desteklerken, istihdam sayıları da önemli ölçüde arttı. 2019 sonunda 83 bin 857 olan sektör çalışanı sayısı, 2023'ün ilk yarısında 97 bin 573'e yükseldi. 

Yorumlar