Yeni AKM Projesi tanıtıldı

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1) - "İnşallah 2019'un ilk çeyreğinde, nasip olursa tamamlanıp hizmete girdiğinde Atatürk Kültür Merkezi, İstanbulumuz için gerçekten yüz akı, gerçekten sembol bir mekan haline gelecektir" - "Bilimsel verilere rağmen bu yapının yıkılıp yeniden inşasına karşı yürütülen direnişin, kültür sanat hassasiyetinden değil ideolojik saplantılardan kaynaklandığını gayet iyi biliyoruz. Protestolar, davalar, kampanyalar ve onca kavga gürültünün ardından sonunda nihayet bilimin, aklın, mantığın, yoluna gelinmiştir. Bugün tanıtımı yapılacak projeyle Atatürk Kültür Merkezinin yıkılarak yeniden inşa süreci başlamış oluyor" - "Türkiye 10 yıl önce yapması gereken bir işe ancak bugün başlayabiliyor. Bundan dolayı çok üzgünüm. Çünkü çoktan biz AKM'yi bitirmiş ve milletimizin hizmetine sunmuş olacaktık" - "AKM'nin yeniden inşasına karşı çıkan zihniyetle Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadelesini engellemeye çalışan anlayış aynıdır. İstanbul'da inşa ettiğimiz yeni havalimanı ve diğer büyük projelerimizi engellemek için uğraşan güçlerle Suriye ve Irak'taki operasyonlarımızı sabote etmeye çalışan eller de aynıdır" - "Taksim Meydanı'nda inşallah araçları da görmeyeceğiz. Gümüşsuyu'ndan geliş ve araçlar oradan yerin altından Mete Caddesi'nden Taşkışla'ya doğru devam edecek. Dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi'nin önünde bir araç trafiğini görmeyeceksiniz"

Google Haberlere Abone ol
Yeni AKM Projesi tanıtıldı

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nin 2019'un ilk çeyreğinde, tamamlanıp hizmete girdiğinde İstanbul için gerçekten yüz akı, gerçekten sembol bir mekan haline geleceğini belirterek, "Bilimsel verilere rağmen bu yapının yıkılıp yeniden inşasına karşı yürütülen direnişin, kültür sanat hassasiyetinden değil ideolojik saplantılardan kaynaklandığını gayet iyi biliyoruz. Protestolar, davalar, kampanyalar ve onca kavga gürültünün ardından sonunda nihayet bilimin, aklın, mantığın, yoluna gelinmiştir. Bugün tanıtımı yapılacak projeyle Atatürk Kültür Merkezinin yıkılarak yeniden inşa süreci başlamış oluyor." dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Projesi"nin tanıtımındaki konuşmasında, toplantının, şehir ve ülke için hayırlara vesile olmasını diledi.

Bakanlıktan, belediyeye ve mimarlara kadar bu projenin ortaya çıkmasında emeği geçen herkesi kendisi ve millet adına tebrik eden Erdoğan, "İnşallah az önce de değerli mimarımızın da ifade ettiği gibi 2019'un ilk çeyreğinde, nasip olursa tamamlanıp hizmete girdiğinde Atatürk Kültür Merkezi, İstanbulumuz ve ülkemiz için gerçekten yüz akı, gerçekten sembol bir mekan haline gelecektir." diye konuştu.

Gerek mimarın ve gerekse diğer konuşmacıların merkezin yapılışından bugüne kadar geçirdiği süreci çeşitli yönleriyle gerek ikili görüşmelerinde, gerekse bugün ifade ettiklerini anlatan Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nin maalesef talihsiz bir mekan olduğunu, ilk gündeme geldiği 1930'larda başlayan macerasının, yaklaşık 40 yıl sonra ancak fiziki gerçekleşmeyle sonuçlanabildiğini kaydetti.

Erdoğan, açılışının üzerinden bir yıl geçtikten sonra ise yangın felaketi sebebiyle kapılarını tekrar kapatmak zorunda kaldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"1977'de yeniden açılışının ardından depreme dayanıksız olduğunun ortaya çıkmasına kadar verdiği hizmetler elbette önemlidir. 2007'den itibaren çeşitli vesilelerle farklı kurumlar tarafından yapılan incelemeler, bu binanın artık kullanılamayacağını göstermiştir. Bilimsel verilere rağmen bu yapının yıkılıp yeniden inşasına karşı yürütülen direnişin, kültür sanat hassasiyetinden değil ideolojik saplantılardan kaynaklandığını gayet iyi biliyoruz. Protestolar, davalar, kampanyalar ve onca kavga gürültünün ardından sonunda nihayet bilimin, aklın, mantığın, yoluna gelinmiştir. Bugün tanıtımı yapılacak projeyle Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılarak yeniden inşa süreci başlamış oluyor. Türkiye 10 yıl önce yapması gereken bir işe ancak bugün başlayabiliyor. Bundan dolayı çok üzgünüm. Çünkü çoktan biz AKM'yi bitirmiş ve milletimizin hizmetine sunmuş olacaktık. Ekranları başında izleyen tüm milletime sesleniyorum. Ülkemizin kaybettiği bu 10 yılın hesabını kim verecek? Çünkü bu engellemeyi yapanların sırtlarında yumurta küfesi yok. Kaybettikleri hiçbir şey de yok. Sadece ülkemize kaybettirdikleri var."

- "Dünyanın dört bir yanında yine aynı lobinin uzantılarıyla karşılaştık"

Erdoğan, bu zihniyetin her alanda karşılarına çıktığını belirterek, ülkede taş üstüne taş koydurmamayı maharet sanan, bunun için sistemin açıklarını, tüm zaaflarını kullanan, hatta dışarıdan da ciddi destek alan, adeta kurumsallaşmış bir lobinin bulunduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu gün bu lobiyi tespit ve teşhir ettiklerini dile getiren Erdoğan, "Başbakan olduk, bu lobinin Türkiye'nin her işinde, her yerinde aynı faaliyeti gösterdiğini gördük. Cumhurbaşkanı olduk, Avrupa'dan Amerika'ya kadar dünyanın dört bir yanında yine aynı lobinin uzantılarıyla karşılaştık. AKM'nin yeniden inşasına karşı çıkan zihniyetle Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadelesini engellemeye çalışan anlayış aynıdır. İstanbul'da inşa ettiğimiz yeni havalimanı ve diğer büyük projelerimizi engellemek için uğraşan güçlerle Suriye ve Irak'taki operasyonlarımızı sabote etmeye çalışan eller de aynıdır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günümüzde küresel ve bölgesel güç mücadelelerinin öylesine kural, kaide ve ahlak tanımaz bir hale geldiğini, bedelinin milyonlarca insanın hayatı olan alçakça bir oyunun, her gün yeniden sahnelendiğini kaydetti.

Diğer tüm alanlarda olduğu gibi AKM'nin yeniden inşası konusunda da sabırlı ve kararlı bir duruş sergilediklerini ifade eden Erdoğan, dikleşmediklerini ama dik durduklarını, ötekiler gibi ahlakı ve hukuku bir kenara bırakmadan, hedeflerinden de taviz vermeden bugüne geldiklerini anlattı.

- "En çok projeyi sabote edenler yararlanacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeniden ama daha büyük, daha işlevsel, daha modern şekilde inşa edilecek yeni Atatürk Kültür Merkezi'nden en çok yıllardır bu projeyi sabote etmek için uğraşanların yararlanacağını da biliyorum. Fakat onların yanlış yolda gidiyor olmaları, bizi doğru işler yapmaktan alıkoyamazdı, alıkoyamaz. Nitekim benzer görüntülere Marmara'dan Avrasya Tüneli'ne ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden Osmangazi Köprüsü'ne kadar nice projelerde şahit olduk. Biz kıymetini balık bilmezse halik bilir anlayışıyla hareket ediyoruz. Yola böyle devam ediyoruz." dedi.

Milletin yapılanları ve bunları inşa edenleri olduğu gibi engel olanları da gördüğüne inandıklarını vurgulayan Erdoğan, AKM'nin inşallah 2019 ilk çeyreğinde biteceğini, zaten mermerlerine varıncaya kadar her şeyin kendisine sunulduğunu, "Şu uygundur, şu değildir" gibi hazırlıkları yaptıklarını söyledi.

Erdoğan, adım adım, ay ay takip edeceklerini ifade ederek, "Çünkü eğer işimize sahip çıkmazsak bunun sonucunu yakalamak da mümkün değildir. Buna sahip çıkacağız. Bu izim için olmazsa olmaz, adeta bir süreç. Nasıl ki Harbiye'deki kongre merkezini 17 ayda yerin dibine girerek bitirdiysek, inşallah burayı da kısa zamanda bitireceğiz." diye konuştu.

Eserler inşa etmeye alışan bir iktidar olduklarını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Taksim Meydanı'nda inşallah araçları da görmeyeceğiz. Gümüşsuyu'ndan geliş ve araçlar oradan yerin altından Mete Caddesi'nden Taşkışla'ya doğru devam edecek. Dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi'nin önünde bir araç trafiğini görmeyeceksiniz. Aynı şekilde Marmara Oteli'nin önünde de bir araç trafiği görmeyeceksiniz. Orada da yine yerin altına almak suretiyle tamamen yayalaştırılmış bir Taksim Meydanı'nı göreceksiniz. Dolayısıyla Taksim Meydanı'nın bu yayalaştırma süreci, yeni peyzaj düzenlemeleriyle birlikte meydana farklılık kazandıracak, farklı bir zenginlik getirecek."

(Sürecek)

Yorumlar