Yemen'in Sokotra Adası'nda BAE karşıtı gösteri

-Sokotra'da biraraya gelen yüzlerce Yemenli, BAE'nin Sokotra'da konuşlanmasını protesto etti

Google Haberlere Abone ol
Yemen'in Sokotra Adası'nda BAE karşıtı gösteri

SOKOTRA (AA) - Yemen'in Sokotra Adası'nın Hadibu kentinde, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Sokotra'daki varlığı protesto edildi.

Hadibu'da toplanan yüzlerce Yemenli, ülkenin bayrakları ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin posterlerini taşıyarak gösteri düzenledi. BAE'nin Sokotra'daki "egemenlik ihlaline" tepki gösteren grup, Hadi'ye destek sloganları attı.

Gösteri, Sokotra'yı ziyaret eden Başbakan Ahmed bin Dağr ve beraberindeki heyetin kaldığı otelin önünde son buldu. Gösterinin ardından okunan bildiride, Körfez İşbirliği Konseyi girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı sonuçları ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2216 sayılı kararına dayalı barışın desteklendiği belirtildi.

Hadi'nin ulusal egemenliği, birlik ve beraberliği, güvenlik ve istikrarı koruyan kararlarına da destek verildiği belirtilen bildiride, Sokotra Adası'nda elektrik, su, iletişim, ulaşım gibi hizmetlere daha fazla önem verilmesi ve adanın doğasının ve mirasının korunması çağrısında bulunuldu.

- BAE askerlerinin Sokotra'da konuşlanması

BAE'ye bağlı onlarca asker, çarşamba günü kendilerini taşıyan 3 uçağın Hadibu kentindeki Sokotra Havalimanı'na varmasının ardından havalimanı çevresinde konuşlanmıştı. Askerlerin yanı sıra aralarında 6 tankın da yer aldığı askeri araçların nakli de gerçekleşmişti. BAE askerlerinin de önceki gün Sokotra Limanı çevresinde konuşlandığı bildirilmişti.

BAE'nin, Sokotra Adası'na son olarak beşinci askeri uçağı gönderdiği duyurulmuştu.

BAE'ye bağlı askerlerin Sokotra Adası'na gelerek konuşlanmasının ardından Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi, Suudi Arabistan ile iletişime geçmiş, bunun üzerine sorunu çözüme kavuşturmak için Suudi Arabistan tarafından bir heyet de Sokotra Adası'na gönderilmişti.

Askerlerin Sokotra'da konuşlanması, Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr ve bakanlardan oluşan heyetin adaya gelmesinin ardından gerçekleşti.

Nisan 2016'da göreve geldiğinden bu yana Sokotra Adası'na ikinci kez gelen Başbakan Bin Dağr'ın bu ziyaretle, meşru hükümetin ada üzerindeki hakimiyetini göstermek istediği ifade edilmişti.


Yorumlar