"Yemen'in, Doğu Afrika'nın, Güney Sudan'ın Umudu Ol"

- Türk Kızılayının öncülüğünde 30 ulusal ve uluslararası kuruluş, ekonomik sıkıntı içinde olan, kıtlık yaşanan Yemen, Doğu Afrika ve Güney Sudan için yardım kampanyası başlattı - Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık: - "Doğu Afrika bölgesindeki yaklaşık 20 milyon insan ve Yemen bölgesinde de 15-20 milyon insan, toplamda 30-40 milyon insan çok büyük bir açlık, kuraklık ve kıtlık kriziyle karşı karşıya" - "Bir seferberlikle buradaki insanların içine düştüğü ölüm girdabından kurtulabilmesi için yardımcı olmaya çalışacağız"

Google Haberlere Abone ol
"Yemen'in, Doğu Afrika'nın, Güney Sudan'ın Umudu Ol"

ANKARA (AA) - Türk Kızılayının öncülüğünde 30 ulusal ve uluslararası kuruluş, açlıkla karşı karşıya bulunan Yemen, Doğu Afrika ve Güney Sudan için yardım kampanyası başlattı.

"Yemen'in, Doğu Afrika'nın, Güney Sudan'ın Umudu Ol" ismi verilen kampanyanın tanıtım toplantısı için, projenin paydaşlarından AFAD, TİKA, Türkiye Diyanet Vakfının da aralarında bulunduğu kuruluşların yönetici ve temsilcileri bir araya geldi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, yaptığı açıklamada, bu bölgedeki insani krizin, güçlü toplulukların yardımı olmadan aşılamayacağını bildirdi.

Bu insani krizin kabaca beş sebebi bulunduğunu anlatan Kınık, en önemli sebeplerinden birinin iklimsel değişikliğe yol açan "El Nino" olduğunu söyledi.

Kınık, iklimsel bir felaket yaşandığını, kuraklık ve kıtlık olduğunu belirterek, "Doğu Afrika bölgesindeki yaklaşık 20 milyon insan ve Yemen bölgesinde de 15-20 milyon insan, toplamda 30-40 milyon insan çok büyük bir açlık, kuraklık ve kıtlık kriziyle karşı karşıya." diye konuştu.

Yoksulluk ve afetlere yeterince hazırlanamama dışında, krizin diğer bir sebebinin de silahlı çatışmalar olduğunu anlatan Kınık, iç savaş, çatışmalar, terör nedeniyle yaşanan krizler ve bu krizleri durdurmaya yeterli olmayan uluslararası sistem nedeniyle krizin daha da derinleştiğini kaydetti.

Kınık, yardımların nitelik ve niceliklerinin, krizlerin aşılmasında yetersiz kalmasının da başka bir neden olduğunu vurguladı.

- "7 milyon insan bir sonraki öğünde ne yiyeceğini bilemiyor"

Yemen'de çatışmalarda yaklaşık 21 milyon insanın etkilendiğini ve yardıma muhtaç hale geldiğini belirten Kınık, "Bugün bunun yarısı, 10 milyonu çok acil insani desteğe muhtaç. Yemen'deki silahı çatışmalar nedeniyle 3,5 milyona yakın insan evlerini terk etmek ve güvenli alanlar seçmek zorunda kaldı." diye konuştu.

Kerem Kınık, 17 milyon insanın yeterli beslenemediğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yemen'de 7 milyon insan bir sonraki öğünde ne yiyeceğini bilemiyor. 14,5 milyon insan temiz suya erişemiyor, sağlık hizmetlerine erişimden mahrum. Yaklaşık 9 milyon insan herhangi bir sağlık hizmeti alamayacak bölgelerde hayatını sürdürüyor. 300'e yakın sağlık merkezi kullanılamaz durumda ve ülkede ekonomik kriz nedeniyle sistem, güvenlik, adalet, sağlık, belediyecilik hizmetleri noktasında çok büyük bir hasar almış durumda. Bütün bu bölgelerde ihtiyaçlar öncelikle gıda ve su, sonrasında sağlık hizmetleri ve ilaç, barınma, korunma ve günlük geçimlik ihtiyaçların karşılanması şeklinde özetlenebilir."

Doğu Afrika'da da özellikle El Nino iklim felaketinden sonra ortaya çıkan kuraklığın çok ağır etkisinin olduğunu anlatan Kınık, "Bu anlamda Etiyopya'da 6 milyon, Somali'de yaklaşık 3 milyon, Kenya'da yaklaşık 3 milyon, Orta ve Doğu Uganda'da yaklaşık 2 milyon, Nijerya'da yaklaşık 3-4 milyon insan bu kuraklık nedeniyle ağır açlık ve insani krizin pençesine düştü." dedi.

- "Ağır krizler, insanların hayat enerjilerini tüketti"

Kınık, yaklaşık 3 milyon kişinin ülkelerini terk ederek, mülteci durumuna düştüğünü dile getirdi.

Bütün bu ağır krizler, sosyal buhranların ülkelerin kamu düzenini bozduğunu, devletlerin gelirlerini düşürdüğünü ve insanların hayat enerjilerini tükettiğini belirten Kınık, bu ülkelerde acil olarak dış yardıma gerek duyulduğunu vurguladı.

Kerem Kınık, 2015'te yaşanan El Nino'nun, 2025'e kadar bölgeyi olumsuz bir şekilde etkileyeceğini dile getirerek, kuraklık nedeniyle verimin azaldığını ve hasatın da yarıya düştüğünü, insanların çatışmalar nedeniyle tarlasındaki hasadı dahi toplayamadığını kaydetti.

Günde ortalama 20 kilometre yol yürüyerek su ve yeşil ot getirmek isteyen kadınların cinsel saldırılar, çocuk kaçırmaları, cinayetlerle karşılaştığını anlatan Kınık, gebelerin ve emziren kadınların da bu krizden çok daha fazla etkilendiğini ifade etti.

- "Geçen yıl 63 bin çocuk açlıktan öldü"

Bu ülkelerdeki ihtiyaçların birbirine benzediğini dile getiren Kınık, "Biz, bir seferberlikle buradaki insanların içine düştüğü ölüm girdabından kurtulabilmesi için yardımcı olmaya çalışacağız." diye konuştu.

Kınık, içme suyu, gıda ve ilaç yoksunluğu nedeniyle her 10 dakikada bir Yemenli bebeğin öldüğünü, geçtiğimiz yıl ise 63 bin Yemenli çocuğun açlığa bağlı sebeplerden hayatını kaybettiğini söyledi.

Bu büyük insani krize karşı el birliğiyle hareket etmek gerektiğini vurgulayan Kınık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu bölgelere yardım çağrısında bulunduğunu belirtti.

Kerem Kınık, "Bizler de inşallah en kısa zamanda üç farklı operasyon bölgesine, Yemen ve Somali, Somali aracılığıyla kıyı bölgelerine, Etiyopya ve Somali bölgesine, Güney Sudan ve Doğu Afrika'nın kuzey bölgesine olmak üzere üç farklı bölgeye insani yardım operasyonuna başlıyoruz." dedi.

Türkiye'de faaliyet gösteren tüm yardım kuruluşlarının bu bölgelere yönelik kampanyaları olduğunu aktaran Kınık, insanların bu kuruluşlara destek sağlaması halinde, yardımların o bölgelere ulaştırılmasına gayret edeceklerini söyledi.

Yorumlar