Yemen'deki vali atamaları

- Şebve ilinin yeni valisi, ayrılıkçı Güney Hareketi'ne bağlı silahlı gruplar ile yaşanan gerginliğin ardından görevine başladı

Google Haberlere Abone ol
Yemen'deki vali atamaları

ŞEBVE (AA) - Yemen'de cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Şebve kentine atanan Vali Ali bin Raşid el-Harisi'nin, ayrılıkçı Güney Hareketi'ne bağlı silahlı gruplar ile yaşanan gerginliğin ardından valilik binasına girerek, görevine başladığı bildirildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi tarafından yayımlanan kararnameye karşı çıkan ayrılıkçı Güney Hareketi'ne bağlı gruplar Şebve'ye atanan Harisi'nin valilik binasına girişini engelledi. Güç kullanarak binaya giren silahlı grup, valilik konutunu da bastı.

Güney Hareketi mensupları daha sonra bölgedeki kanaat önderlerinin ara buluculuğuyla valilik binasından çekildi. Valinin konutu ise eski Vali Hamid Lemles'in ara buluculuğu ve silahlı grubu ikna etmesiyle boşaltıldı.

Yemen'de perşembe günü ülkenin güneyindeki Hadramevt, Şebve ve Sokotra illerine yeni valiler atanmış, ayrılıkçı Güney Hareketi bu karara karşı çıkarak, yeni atamalar yapılmasını istemişti.

Görevden alınan valilerin, ülkedeki ayrılıkçı Güney Hareketi'nin kurduğu, "siyasi geçiş konseyi"nin üyesi olduğu belirtilmişti.

Geçiş konseyi, Yemen'in güneyinin, kuzeyden ayrılması talebiyle, Husilerden geri alınan güneydeki bölgelerin idaresi için eski Aden Valisi Aydarus ez-Zubeydi liderliğinde 11 Mayıs'ta kurulmuştu. Söz konusu konsey, Yemen hükümeti ile Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri tarafından reddedilmişti.

Yorumlar