Yemen'deki olaylar

- Yemen İnsan Hakları Bakanlığı: "İsyancı milislere ait hapishanelerde yüzlerce kişi ölümüne ağır işkencelere maruz kalıyor"

Google Haberlere Abone ol
Yemen'deki olaylar

ADEN (AA) - Yemen hükümeti, Husiler ile devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını, alıkoydukları yüzlerce kişiyi ağır işkenceye tabi tutmakla suçladı.

Yemen resmi ajansı SABA'nın haberine göre, hükümete bağlı İnsan Hakları Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Husiler ile Salih yanlılarına ait hapishanelerde şiddete maruz kalan yüzlerce kişi olduğu belirtildi.

Açıklamada, "İsyancı milislere ait hapishanelerde yüzlerce kişi ölümüne ağır işkencelere maruz bırakılıyor. Son olarak, Beyda ilinden Ahmed Salih Hüseyin el-Vahaşi isimli Yemenli hayatını kaybetti." ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık, Husiler ile Salih yanlılarını, işlediği bu suçlardan dolayı kınayarak, "hapishanelerdeki şiddet ve işkenceye son verilmesi, kaçırılanların derhal serbest bırakılması" çağrısında bulundu.

- Şebve'de çatışma: 4 ölü

Öte yandan ülkenin güneydoğunda yer alan Şebve'de yaşanan çatışmada 4 kişinin öldüğü bildirildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Husiler ve Salih yanlıları, Şebve'deki Hayd bin Akil bölgesinde yönetim yanlısı Halk Direniş Güçleri'ne (HDG) ait mevzilere saldırı düzenledi.

HDG'nin saldırıya karşılık vermesinin ardından yaşanan çatışmada muhaliflerden 3, direniş güçlerinden 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı aktarıldı.

Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler ve onlara destek veren Salih yanlıları, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ile bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor.

Yemen hükümeti ile bazı uluslararası ve yerel insan hakları örgütleri, Husiler ile Salih yanlılarını, aralarında siyasiler, gazeteciler ve akademisyenlerin de bulunduğu çok sayıda kişiyi alıkoymakla suçluyor.

Yorumlar