Yemen'deki olaylar

- Yemen Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mihlafi: "Salih ile anlaşmalar yapmaya gerek yok. Salih'in saltanat hayallerinin bizi sürüklediği bu felaketten sonra Yemen'in geleceğinde bir yeri olmayacak"

Google Haberlere Abone ol
Yemen'deki olaylar

MARİB (AA) - Yemen Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdulmelik el-Mihlafi, eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in ülkenin geleceğinde yeri olmadığını belirtti.

Mihlafi yaptığı basın açıklamasında, "Salih ile anlaşmalar yapmaya gerek yok. Salih'in saltanat hayallerinin bizi sürüklediği bu felaketten sonra Yemen'in geleceğinde bir yeri olmayacak." dedi.

Salih ve Husiler arasında bir süre önce yaşanan gerginliğe ilişkin Mihlafi, "Sana'da Husiler ile Salih yanlıları arasında çıkan son çatışmalar, gayri meşru bir evliliğin doğal sonucudur. Husiler, İran'ın desteklediği onun ajandasını uygulayan mezhep eksenli hareket eden milisleridir. Salih onları kullanarak ganimetleri toplamak istedi ancak hayal kırıklığına uğradı." ifadesini kullandı.

- "Fırtına öncesi sessizlik"

Husiler ile Salih arasındaki çatışmaların şu sıralar durulduğuna dikkati çeken Mihlafi, bunu da "fırtına öncesi sessizlik" şeklinde nitelendirdi. Dışişleri Bakanı Mihlafi, ayrıca Husilerin, Salih güçlerine saldırmak için başkent Sana'da askeri hazırlıklar yaptığını ileri sürdü.

Hükümet güçlerinin, toprakların yüzde 80'ini elinde bulundurmasına ve Husilerin uzlaşmaya yanaşmamasına rağmen askeri değil siyasi seçeneğe başvurduğuna işaret eden Mihlafi, "Askeri seçeneğin bedeli ağır. Başkentin eteklerinde topçu birliklerimiz bulunuyor ancak biz kendimizi ülkenin bütün kentlerini yıkan Husilerle aynı kefeye koymayı kabul etmiyoruz." diye konuştu.

Mihlafi, "Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinden gördükleri desteğin darbenin sona ermesi ve meşruiyetin geri dönmesiyle sona ereceğini, sonrasında iş birliği ve yapılanma için yeni bir dönemin başlayacağını" ifade etti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de Husiler ile Salih yanlıları, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Yemen hükümetine destek veriyor.


Yorumlar