Yemen'deki olaylar

- Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyon, UNDP Yemen Koordinatörü Lootsma'nın, "koalisyon ile Yemen hükümetinin BM'nin Sana'ya gönderdiği yardım uçaklarına yakıt verilmesine engel çıkardığı" yönündeki açıklamalarını yalanladı

Google Haberlere Abone ol
Yemen'deki olaylar

RİYAD (AA) - Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyon, "BM'nin Sana'ya gönderdiği yardım uçaklarına yakıt verilmesine engel oldukları" şeklindeki iddiaları yalanladı.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre uluslararası koalisyon güçlerinin sözcüsü Turki el-Maliki, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Yemen Koordinatörü Auke Lootsma'nın, "Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon ile Yemen hükümetinin BM'nin Sana'ya gönderdiği yardım uçaklarına yakıt verilmesine engel çıkardığı" yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi.

Maliki, "Sana Uluslararası Havalimanı'nda uçakalara yakıt temin edilmemesi meselesiyle koalisyon güçlerinin bir ilgisi yok. Sana, Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarının kontrolü altında bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Son olarak 29 Temmuz'da BM'ye ait uçaklara yakıt taşıyan kafilenin Aden'den Sana'ya gitmesine izin verildiğini belirten Maliki şunları kaydetti:

"BM'ye ait insani yardımların nakliye işlemleri için, kurtarılmış bölgelerde meşru hükümetin, Husilerin kontrolü altındaki bölgelerde ise onların onayı gerekiyor. Koalisyon güçleri, Hudeyde'ye girmesine izin verilen yakıt yüklü 7 gemiyi izliyor. Husiler, bu gemilerin yüklerini boşaltmasına izin vermiyor. Darbeciler ve destekçileri, temel maddelerin girişini sekteye uğratıyor."

UNDP Yemen Koordinatörü Lootsma, önceki gün Sana'dan video-konferans yöntemiyle New York'taki gazetecilere yaptığı açıklamada, Yemen'in uçurumdan yuvarlanmak üzere olan bir otobüse benzediğini belirterek uluslararası toplumdan bunun önlenmesini istemişti.

BM'nin Sana'ya Amman ve Cibuti'den iki insani yardım uçuşu gerçekleştirdiğini belirten Lootsma, "Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon ile Yemen hükümetinin bu uçaklara yakıt verilmesine engel çıkardığını" ifade etmişti.

Bu uçuşların insani yardım için önemli olduğunu anlatan Lootsma, yardım çalışmalarının hem hükümet hem de Husiler tarafından geciktirme ya da vize vermeme gibi yöntemlerle de sekteye uğratıldığını aktarmıştı.

Yorumlar