Yemen'de tüm sınırları açın çağrısı

- BM ve 22 uluslararası insani yardım kuruluşu, Yemen'de tüm havaalanı, liman ve kara sınırlarının acilen açılması çağrısı yaptı

Google Haberlere Abone ol
Yemen'de tüm sınırları açın çağrısı

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) ve bazı uluslararası insani yardım kuruluşları, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun, Yemen'deki havaalanları, limanlar ve kara sınırlarını kapatma kararından derin endişe duyulduğunu bildirdi.

BM'nin yanısıra, "Islamic Relief", "Islamic Help", "Save The Children", "Handicap International", "Oxfam" ve "Relief International" gibi 22 uluslararası yardım kuruluşu ortak açıklamayla Yemen'de sınırların kapatılma kararına tepki gösterdi.

"Yemen'deki insani durum aşırı derecede kırılgan ve gıda, yakıt ve ilaç gibi kritik gereçlerin geçiş hatlarında karmaşa yaşanması milyonlarca insanı açlık ve ölüme yaklaştırma potansiyeli içeriyor." ifadesine yer verilen açıklamada, havalanları, limanlar ve kara sınırlarının acilen açılması çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, 7 milyonu kıtlık sınırında olmak üzere ülkede 20 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğu, 2,2 milyon çocuğun akut beslenme yetersizliği yaşadığı ve bu çocukların 385 bininin hayatta kalabilmek için tedaviye ihtiyaç duyduğu vurgulandı.

- Kıtlık tehdidi ve kolera uyarısı

Yemen halkının 3 yıla yakındır süregelen çatışmalardan dolayı zaten bir felaket içinde yaşadığına dikkat çekilen açıklamada, ülkeye insani yardımların girememesi sonucu doğacak şokların, kıtlık tehdidi ve koleranın yayılmasını daha da tetikleyeceği uyarısı yapıldı.

Açıklamada, "Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyondan tüm insani uçuşların yeniden başlatılmasını sağlayarak, uluslararası hukuka uygun olarak yardım görevlilerinin ihtiyaç sahiplerine erişimini engellemeden kolaylaştırmasını talep ediyoruz." ifadesine yer verildi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Suudi Arabistan'ın tüm hava ve deniz limanlarını kapatarak Yemen'e uyguladığı abluka kaldırılmazsa ülkede dünyanın en büyük kıtlığının yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu.

İngiltere ve Fransa da Yemen'e insani yardımların önündeki bütün engellerin kaldırılması çağrısı yapmıştı.


Yorumlar