Yemen'de muhalifler arasındaki gerginlik

- Yemen'de devrik lider Salih'e bağlı güçler ile müttefikleri Husiler arasında yaşanan çatışmalar devam ediyor

Google Haberlere Abone ol
Yemen'de muhalifler arasındaki gerginlik

SANA (AA) - Yemen'de devrik lider Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlerin Zemar ile Sana'yı birbirine bağlayan yol üzerindeki askeri noktaları Husilerden aldığı bildirildi.

Salih'e bağlı güçlerden alınan bilgiye göre, Sana'nın güneyinde Husilerin, sabah saatlerinde Tuğgeneral Tarık Muhammed Abdullah Salih'in evine saldırı girişiminde bulunması sonrası başlayan çatışmalar devam ediyor.

Salih güçleri başkentin doğu kesimleri ile Zemar ile Sana'yı birbirine bağlayan yol üzerindeki askeri noktaları Husilerden aldı.

Tanklar ve roketlerin de kullanıldığı çatışmalar da Sana'nın güneyini kent merkezine bağlayan yollar kapatılırken, güneyde yaşayan halkın çatışmalar sebebiyle evlerinde mahsur kaldığı ve bölgeden ayrılamadığı aktarıldı.

Siyasi Mahallesi sakinlerinden İbrahim Yusuf, bölgede şiddetli çatışma seslerinin geldiğini ve kendisi de dahil olmak üzere halkın kuzeye gidemediğini söyledi.

Bölgede bütün akaryakıt istasyonları ile dükkanların kapalı olduğunu ifade eden Yusuf, insanların kendilerine ateş açılması endişesi ile sokağa çıkmaya korktuğunu söyledi.

Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in liderliğini yaptığı Genel Halk Kongresi (GHK) partisi internet sitesinden yapılan açıklamada, "Sana kırsalında Beni Haris, Senhan, Beni Behlul, Beni Haşiş, Beni Matar, Haraz ve Haymeteyn ilçeleri Husi militanlardan kurtarıldı." ifadeleri kullanılmıştı.

Ayrıca Sana'nın güney kesimindeki 48. karargahın da Husilerin elinden alındığı, karargahtaki militanların etkisiz hale getirildiği kaydedilmişti.

Zemar kentinde de bazı bölgelerin Husilerin elinden alındığı kaydedilen açıklamada, söz konusu bölgelerin silahlı kuvvetler, emniyet güçleri, aşiret güçleri tarafından kurtarıldığı aktarılmıştı.

Yemen'de uluslararası toplum tarafından tanınmayan Husilerin kurduğu hükümete bağlı Savunma Bakanlığı kaynaklarından dün akşam yapılan açıklamada, Husiler ile Salih yanlıları arasındaki gerginlik nedenlerinin ortadan kaldırıldığı ve çatışmaların son bulduğu bildirilmişti.

Ancak meşru hükümete karşı birlikte hareket eden Husiler ile eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları arasında dün gece Sana'da çatışmalar yeniden alevlenmişti.

Taraflar arasında Ali Abdullah Salih'in yeğeni Albay Tarık Muhammed Abdullah Salih'in, Sana'nın güneyinde yer alan evinin yakınında ve çevre mahallelerde yeniden çatışmaların çıktığı aktarılmıştı.

Yemen'de muhalif taraflar olan Husiler ile Salih yanlıları arasında bir süredir gerginlik yaşanıyor. Söz konusu gerginlik zaman zaman çatışmalara dönüşüyor.

Yorumlar