Yemen'de muhalifler arasındaki gerginlik

- Husilere bağlı Siyasi Konsey: "Salih, kargaşa çıkarmayı ve ve düşmana hizmeti hedefleyen şüpheli anlaşmaları kabul etti"

Google Haberlere Abone ol
Yemen'de muhalifler arasındaki gerginlik

MARİB (AA) - Yemen'deki Husiler, müttefikleri olan devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'i "şüpheli anlaşmalar" yapmakla suçladı.

Husilere bağlı Siyasi Konseyden yapılan yazılı açıklamada, Salih'in liderliğini yaptığı Genel Halk Kongresi (GPC) partisinin Sana'daki faaliyetleri ve bireysel olarak sunduğu barış girişimlerine işaret edilerek, "Salih, kargaşa çıkarmayı ve düşmana hizmeti hedefleyen şüpheli anlaşmaları kabul etti." denildi.

Açıklamada, Salih yanlısı milletvekillerinin, Birleşmiş Milletlere (BM) kara, hava ve denizdeki çalışmaları izlemek için uygun mekanizmaların kurulması yetkisi verilmesini öngören bir girişim sunmasına dikkat çekilerek, "girişimlerin bireysel değil birlik içinde" yapılması gerektiği belirtildi.

İç cepheyi bölmeyi hedefleyen taraflar olduğu vurgulanan açıklamada, bu kişilerin yargılanması talep edildi.

Meşru yönetime bağlı birlikler karşısında yaklaşık 3 yıldır ortak silahlı eylemler gerçekleştiren Husiler ile Salih'in liderliğini yaptığı GPC arasında son günlerde bazı anlaşmazlıklar yaşanıyor. Muhalif tarafların önde gelen isimleri karşılıklı açıklamalar yaparken Salih son olarak, "anlaşmazlıkların devam etmesi halinde aralarındaki iş birliğine son vermeye hazır olduğunu" belirtmişti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler ile Salih yanlıları, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Yemen hükümetine destek veriyor.

Yorumlar