Yemen'de muhalifler arasındaki gerginlik

- GHK Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Şuca: "(Yemen krizi) siyasi çözüme doğru gidiyor. Tek gerçek de budur. Zira burada askeri çözümün olması imkânsız" "Husiler her türlü uzlaşma ve barıştan korkuyor. Çünkü savaş, kötülüklerini örtüyor"

Google Haberlere Abone ol
Yemen'de muhalifler arasındaki gerginlik

SANA (AA) - Yemen'de eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih başkanlığındaki Genel Halk Kongresi Partisi (GHK) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Adil eş-Şuca, ülkedeki krizi sona erdirme yolunun sadece siyasi çözümden geçtiğini belirtti.

Şuca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "(Yemen krizi) siyasi çözüme doğru gidiyor. Tek gerçek de budur. Zira burada askeri çözümün olması imkânsız." dedi.

Savaşın, meşru hükümete karşı ittifak ettikleri ancak son dönemde anlaşmazlık yaşadıkları Husilerin işine geldiğini söyleyen Şuca, "Husiler her türlü uzlaşma ve barıştan korkuyor. Çünkü savaş, kötülüklerini örtüyor ve aynı şekilde konudan kaçmalarına yarıyor." diye konuştu.

GHK'nin 35'inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla perşembe günü Sana'da düzenleyecekleri gösteriyi de Husilerin engellemek istediğini dile getiren Şuca, "Çünkü bu gösteri, onların artık istenmeyen bir azınlık olduğunu ortaya koyacak." dedi.

Adil eş-Şuca, Husiler ile aralarında herhangi bir uzlaşı bulunmamasına rağmen uluslararası koalisyona karşı iç cepheyi birleştirme esasına göre müttefik olduklarını kaydederken, "(İttifak) saldırganlara (koalisyona) bağlı. Saldırganların yok olmasıyla o da yok olur." ifadesini kullandı.

Hükümet birlikleri karşısında yaklaşık 3 yıldır ortak silahlı muhalif eylemler gerçekleştiren Husiler ile Salih'in liderliğini yaptığı GHK arasında son günlerde bazı anlaşmazlıklar yaşanıyor. Muhalif tarafların önde gelen isimleri karşılıklı açıklamalar yaparken Salih son olarak, "anlaşmazlıkların devam etmesi halinde aralarındaki iş birliğine son vermeye hazır olduğunu" belirtmişti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler ile Salih yanlıları, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Yemen hükümetine destek veriyor.

Yorumlar