Yemen'de muhalifler arasındaki gerginlik

- BAE Dışişleri Bakanı Karkaş: -(Devrik Lider)"Salih'in son açıklaması, denetimleri altındaki bölgelerin yetkisine ilişkin Husi ortaklarıyla yaşanılan anlaşmazlığı gün yüzüne çıkarıyor. Bu durum, Husilerin uyuşmazlığı nedeniyle pekişen siyasi çıkmazın kırılması için bir fırsat"

Google Haberlere Abone ol
Yemen'de muhalifler arasındaki gerginlik

MARİB (AA) - Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Enver Karkaş, Yemen'in devrik lideri Ali Abdullah Salih'in son açıklamasının muhalifler arasındaki anlaşmazlığı ortaya çıkardığını belirterek, bunu "ülkedeki siyasi çıkmazın kırılması için bir fırsat" şeklinde değerlendirdi.

Karkaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, eski Yemen Cumhurbaşkanı'nın dün yaptığı açıklamalara işaret ederek, "Salih'in son açıklaması, denetimleri altındaki bölgelerin yetkisine ilişkin Husi ortaklarıyla yaşanılan anlaşmazlığı gün yüzüne çıkarıyor. Bu durum, Husilerin uyuşmazlığı nedeniyle pekişen siyasi çıkmazın kırılması için bir fırsat." ifadelerini kullandı.

Yemen'de siyasi rotanın, "Yemenlilerin mutabık kaldığı, İran'ın müdahalesini engelleyen, terörle mücadele eden, güneyin ve yönetimin geleceğini belirleyen, krizin çözümü esasına dayalı" olduğunu belirten Karkaş, Yemenlilerin siyasi anlaşmayı gerçekleştirebilecek iradeye sahip olduğunu kaydetti.

Karkaş, yeni bir devletin inşasında kimsenin dışlanmaması gerektiğine dikkati çekerek, bu devletin temelinin anlaşma ve diyaloğa dayalı olduğu, darbe üzerine inşa edilemeyeceğinin altını çizdi.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana'nın denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yaklaşık 3 yıldır hükümet birlikleri karşısında ortak silahlı muhalif eylemler gerçekleştiren Husiler ile Salih'in liderliğini yaptığı Genel Halk Kongresi (GPC) arasında son günlerde bazı anlaşmazlıklar yaşandığı ifade ediliyor. Muhalif tarafların önde gelen isimleri karşılıklı açıklamalar yaparken Salih son olarak, "anlaşmazlıkların devam etmesi halinde aralarındaki iş birliğine son vermeye hazır olduğunu" belirtmişti.

Yorumlar