"Yemen konulu Cenevre'deki barış süreci çöküyor"

- Yemen Gençlik Bakan Yardımcısı Hamza Alkamali: - "Ne yazık ki Yemen hükümeti ve Husiler (Şii Ensarullah Hareketi) arasındaki barış süreci çöküyor. Maalesef gelmediler çünkü gelmek istemiyorlar" - "Mazeret ve bahaneler öne sürdüler. Medyaya söyledikleri her şey yanlış"

Google Haberlere Abone ol
"Yemen konulu Cenevre'deki barış süreci çöküyor"

CENEVRE (AA) - BAYRAM ALTUĞ - Yemen Gençlik Bakan Yardımcısı Hamza Alkamali, Husilerin katılmayı reddetmesinden dolayı Cenevre'deki barış sürecinin çökmekte olduğunu belirtti.

Cenevre'de bulunan Yemen hükümeti heyetinden Alkamali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki Yemen hükümeti ve Husiler (Şii Ensarullah Hareketi) arasındaki barış süreci çöküyor. Maalesef gelmediler çünkü gelmek istemiyorlar. Mazeret ve bahaneler öne sürdüler. Medyaya söyledikleri her şey yanlış." dedi.

Husilerin bir kez daha barışa karşı duruş sergilediklerini ileri süren Alkamali, Husi heyetinin, başkent Sana'daki havaalanında gerekli izinleri alamadıkları için Cenevre'ye gelemedikleri yönündeki iddiaları yalanladı.

Alkamali, "4 gün önce tüm prosedürler tamamlandı ve (uçuş için) gerekli izinler sağlandı." dedi.

"Gelecek 24 saatte bu barış görüşmeleri için daha net pozisyon alacağız." diyen Alkamali, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'in bugün Yemen konulu Cenevre istişare toplantılarına ilişkin açıklama yapacağı bilgisini paylaştı.

Alkamali, Husilerin Cenevre'ye gelmeyi reddettiğini ve bu aşamadan sonra da geleceklerini düşünmediğini belirterek kendilerinin de yarın Cenevre'den ayrılmayı planladıklarını kaydetti.

BM Yemen Özel Temsilcisi Griffiths, dün BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, "Husi heyetinin, başkent Sana'da Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon tarafından tutulduğu ve Cenevre'ye gelmelerine izin verilmediği" şeklindeki haberlerle ilgili soruya, "Bunun üzerinde çalışıyoruz. Bu iddiaları fazla ciddiye almıyoruz. Her zaman Yemen görüşmelerinin başında gecikmeler oldu. Biz bunun (istişarelerin) gerçekleşmesini sağlayacağız." karşılığını vermişti.

Öte yandan Husilerin teşkilat liderlerinden ve Siyasi Ofis Üyesi Muhammed Ali el-Bıhiti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Husi heyetini Cenevre'ye taşıyacak Umman uçağının Sana Havalimanı'ndan kalkış ruhsatının Birleşmiş Milletler (BM) tarafından alınmadığını dolayısıyla heyetin Cenevre'deki görüşmelere gecikeceğini belirtmişti.

Griffiths, Cenevre'deki görüşmelerin 3-4 gün süreceği öngörüsünde de bulunmuştu.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler, 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise 2015'ten bu yana Yemen hükümetine destek veriyor.


Yorumlar