Yemen için kıtlık uyarısı

BM Özel temsilcisi İsmail Ould Cheikh Ahmed, Yemen'deki çatışma ve saldırıların ülkeyi acil gıda yardımı konumuna getirdiğini belirterek acil bir eylem planı yapılması gerektiğini kaydetti

Google Haberlere Abone ol
Yemen için kıtlık uyarısı

BM'nin Yemen Özel temsilcisi İsmail Ould Cheikh Ahmed, Yemen'deki çatışma ve saldırıların ülkeyi acil gıda yardımı konumuna getirdiğine dikkat çekti.  Mart 2015'teki saldırılar başlangıcından 31 Aralık 2016'ya kadar, çatışma nedeniyle 7 bin 469 Yemenli öldüğünü bunlardan bin 400'den fazlasının çocuk olduğunu söyledi.

BM'nin Yemen Özel temsilcisi İsmail Ould Cheikh Ahmed, BM Acil Durum Yardım Koordinatörü Stephen O'Brien ile birlikte düzenlediği bir bilgilendirme toplantısında, Güvenlik Konseyine verdiği demeçte, son birkaç ayda Yemen halkı için trajik sonuçlar doğuran askeri faaliyetlerin "tehlikeli bir şekilde tırmandırıldığını" gördüğünü söyledi.

Birçok alanda silahlı çatışmaların sürdüğünü belirten BM temsilcisi, bunların arasında Sana valiliği, Taiz şehri ve Yemen ile Suudi Arabistan arasındaki sınır bölgelerinin dâhil olduğunu açıkladı.

Taiz'deki sivillerin, kentin yerleşim bölgelerinde ayırım gözetmeyen bombardımanlardan dolayı acı çektiklerini ve son günlerde bu tür saldırıların arttığına dikkat çeken Ahmed, "Golden Spear" operasyonun başlatılmasının ardından Yemen Hükümeti ve müttefik kuvvetler tarafından batı kıyı şeridi boyunca kara ve hava saldırılarının arttığını da sözlerine ekledi.

Ahmed, medya tarafından her iki taraf içinde önemli askeri ilerleme iddialarının gündeme getirildiğini ve getirilmeye devam ettiğini ancak askeri çözüm olasılığının bulunmadığına hâlâ inandığını söyledi.

Yemen'deki durumu "Günlük saldırılar ve karşı saldırılar" diye nitelendiren Ahmed, barış için masada olan uygulanabilir bir önerinin yerine her iki tarafın da askeri faaliyetlerle ulaşmaya çalışmasının daha trajik olduğunu belirtti.

"Politik cesaret ve irade ile savaş durdurulabilir" diyen Ahmed, iki yıl süren savaşı durdurmak için gereken siyasi cesareti göstermeleri için her iki tarafa baskı yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanının Riyad'da 18 Aralık 2016'da bir toplantıya ev sahipliği yaptığını hatırlatan Ahmed, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika ve İngiltere'den üst düzey yetkililerin katıldığı toplantı sonucunda düşmanlıkların derhal sol bulması çağrılarını yaptığını söyledi.

BM temsilcisi Ahmed, konuşmasının devamında, "Bizler, Yemen halkına gerçek bir rahatlama sağlamak için gelecekteki düşmanlıkların durdurulmasının taahhüdünü verdik." dedi.

Ahmed, geçtiğimiz Kasım ayında 'Ansar Allah' ve 'Genel Halk Kongresi' yol haritasını, istişarelerde temel olarak kabul ettiyse de, güvenlik düzenlemeleri için gerçekleşen görüşmeleri ciddiye almamaları nedeniyle barışın ilerletilmesine yardımcı olmadığını kaydetti.

BM Acil Durum Yardım Koordinatörü Stephen O'Brien ise, Yemen'deki çatışmaların Yemen'i Dünyada acil gıda yardımı konusunda en birincil ülke konumuna getirdiğini söyleyerek, "Acil bir eylem planı yapılmazsa, açlık ve kıtlık 2017 için olası bir senaryodur." ifadesine dikkat çekti.

Çatışma nedeniyle 7 bin 469 Yemenli hayatını kaybetti

Mart 2015'teki saldırıların başlangıcından 31 Aralık 2016'ya kadar, çatışma nedeniyle 7 bin 469 Yemenlinin öldüğünü, 40 bin 483 kişinin yaralandığını belirten O'Brien,  gerçek sayının ise daha yüksek olabileceğini kaydetti.

Bin 400'den fazla çocuk hayatını kaybetti

Olaylar sırasında bin 400'den fazla çocuğun öldürüldüğünü ve 2 bin 140'dan fazla çocuğun da yaralandığını belirten O'Brien,  bin 441 çocuğun savaşan taraflarca silahaltına alındığını ki bunların içerisinde 8 yaşında olan çocukların da olduğunu söyledi.

10 milyon 300 bin Yemenlinin insanı yardıma ihtiyacı var

10 milyon 300 bin Yemenlinin de hayatlarını kurtarmak ve devam ettirmek için acilen insani yardıma ihtiyaçları olduğu belirten O'Brien, bunun İsveç'in nüfusu kadar olduğunu ve rakamın giderek arttığını belirtti.

Şimdiye dek BM'nin, okullar, sağlık tesisleri, pazarlar, yollar, köprüler ve hatta su noktaları üzerine yapılan 325 saldırıyı doğruladığını söyleyen O'Brien, altyapıya verilen hasarın üçte ikisinden fazlasının hava saldırılarından kaynaklandığını belirtti.

Yemen'de en çok yardıma muhtaç 10 milyon insanın ihtiyaçlarının giderilmesi için 2017 senesi içerisinde yaklaşık 2 milyar dolar gerektiğini belirten O'Brien, "Üye ülkelerin Mart ayı sonlarında yapılacak olan Yemen Konferansı'na cömertçe söz vermelerini rica ediyorum" dedi.

Konsey üyelerinden bir kez daha ateşkes çağrılarının yapılmasını isteyen O'Brien, tarafların uluslararası insancıl hukuka saygı göstermelerini, zamanında, eksiksiz ve engellenmeden insani yardım sağlanmasını kolaylaştırmak için üye ülkelerin çatışmanın tarafları üzerindeki etkilerini kullanmalarını talep ederek bilgilendirme toplantısını sonlandırdı.

Yorumlar